Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Цикас (Cycas revoluta)

Цикас (Cycas revoluta)

Семейство Цикасови (Cycadaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 01 май 2009 г.

Цикасът е едно от най-красивите и най-скъпи растения за големи съдове и расте много бавно. Произхожда от Югоизточна Азия и Япония. И макар често да е известен към групата на палмите, няма нищо общо с тях - той е към семейство Цикасови.
Цикасът е съществувал милиони години преди цветните растения. Както иглолистните растения, той спада към голосеменните, при които семепъпките лежат открити върху спорофилите. След определена възраст в средата на гъстите снопове от жилави перести листа се появяват златистожълти влакнести спорофили (видоизменени листа). Тичинките на двудомното растение са със стерилна връхна част и множество поленови торбички. Дебелото късо стъбло се образува едва при напреднала възраст.
Cycas revolute е един от най-широко култивираните цикаси, който се отглежда и на открито в топлите умерени и субтропичните региони или под стъкло в студените области. В магазините обикновено се продават млади растения, някои от тях и като бонсаи.

Място: Цикасът обича полусенчесто до сенчесто място, което е защитено от дъжд. Спокойно може да се отглежда на тераса с тези условия или на двор през топлите месеци, но се нуждае от ярка светлина ако се отглежда на закрито.

Грижи: Расте най-добре в оптимална пръст, смесена с пясък. Необходимо е добър дренаж, защото има опасност от изгниване. В периода на израстване се полива умерено като пръстта трябва да изсъхва между отделните поливания. Не трябва да се допуска задържането на вода. Торенето се извършва в топлите месеци в намалени дози. Може да се добави към почвата угнил оборски тор, а познавачите държат на гуано. Зимата минималните температури, при които зимува са 12-15 градуса като в немразовитите дни е хубаво да се проветрява. Поливането се оскъдно. Младите растения се пресаждат напролет, на всеки две години и с увеличаване на възрастта се увеличава и периода на пресаждане. Може да се внася и хелатно желязо чрез поливки.
През лятото има опасност от появата на щитоносни въшки,така че е хубаво растението да се проверява редовно.

Размножаване: Цикасът се размножава чрез семена, но това е доста трудно - изисква се доста висока и постоянна температура на почвата.

Съвет на градинаря: Цикасът е изключително отровно растение и за хората, и за животните. Домашните любимци са в особен риск. Клиничните симптоми след поглъщане се развиват в рамките на 12 часа и могат да включват повръщане, диария, слабост, гърчове, дори и чернодробна недостатъчност. Токсични са всички части на растение, но най-голямо количество отрова се съдържа в семената.

Статията е прегледана 22528 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Borislav (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 октомври 2012 в 15:28

Лятото му пожълтяха листата и аз изрязах долната час но цяло лято не е пускало листа става въпрос за растение на 4год

#2 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2013 в 07:28

Благодаря за изчерпателния съвет.Все пак растението е една брожка!!!

#3 slaveya (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 август 2013 в 01:41

Харесвам го много, но виждам коментари, че е вредно. Какво ще кажете?

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 28 август 2013 в 07:48

Все пак това е листно - декоративно растение, а не зеленчук. Разбира се ако имате малки деца или домашни любимци, може би е добре да се замислите дали да го отглеждате у дома. Дифенбахията и глориозата също са отровни и трябва да се подхожда с внимание.

#5 ICYDORA (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 август 2015 в 07:38

Здравейте и от мен :)
Искам да попитам опитните гледачи може ли нови листенца да израснат повече от веднъж годишно. Имам щастието да видя новите "пипалца" но въпреки, че си имах растението за такова с голяма розетка имам само 3 новички на фона на 12 стари бодливковци. По форумите четох, че избиват по 5-6 листенца годишно.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook