Галерия
Вашингтония (Washingtonia)

Вашингтония (Washingtonia)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Вашингтонията е с произход от югозападните САЩ (в Калифорния, Аризона) и Мексико. Това растение е често култивирано в САЩ, в Близкия Изток и Южна Европа – например Хърватия, където те са силно хибридизирани. Вашингтонията образува почти кръгли ветрила, които за разлика от много видове палми, не падат, когато достигнат определена възраст, а се обръщат надолу и обвиват ствола като облечени една над друга фусти. Оттук и точното американско наименование. В търговската мрежа се предлагат:
Washingtonia robusta от Мексико с блестящи зелени ветрила.
Washingtonia filifera от Калифорния със сивозелени листа, от чиито сегменти провисват многобройни светли до кафяви нишки (filifera - нишконосеща). Дръжките на листата имат шипове. Основата на листните дръжки заедно със ствола имат живописен вид. Вашингтониите растат доста бързо и в голям съд може да достигнат над 2м ширина и 3м височина.

Място: Младите растения обичат светли до полусенчести места. Старите екземпляри виреят чудесно на слънчево.
W. filifera е е много издържлива на сухия климат и може да оцелее при краткотрайни температури в близост до -15 градуса, при условие, че въздухът и почвата не са прекалено мокри, а следобедните температури не са твърде ниски. Именно нетърпимостта към мокро и продължително студено време е основната причина този вид да не може да расте правилно при умерен морски климат.
W. robusta е по-малко чувствителна към влага, но далеч по-лесно повредима от студ.

Грижи: Вашингтонията вирее чудесно в оптимална пръст или глинесто - градинска в комбинация с пясък. Необходим е добър дренаж - растението ще изгние в прекалено мокра почва. В периода на активен растеж се полива обилно и до август се наторява в намалени дози. Не се полива в сърцето на растението - по този начин може да загние. Зимата има нужда от светло място, с минимални температури от 5 до 8 градуса и по-редки поливки, с по-малко вода. Младите растения се пресаждат напролет, а старите само когато туфата напира да излезе извън съда. Редовно трябва да се преглежда за наличието на щитоносни въшките са чест нашественик при палмите.

Размножаване: През цялата година чрез семена.

Съвет на градинаря: Вашингтонията е солитерно растение, което расте доста бързо и изисква много място. Следете общият вид на растението - важно правило при отглеждането на палмите е, че каквото е растението в горната си част, такива са и корените му. Внимавайте да не се нараните от шиповете по листните дръжки.

Статията е прегледана 22218 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook