Фитония (Fittonia)

Фитония (Fittonia)

Семейство Страшникови (Acanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 май 2009 г.

Фитонията е нискорастящо, почвопокривно растение с буйни зелени листа, нашарени с мрежовидни бели, розови, червени жилки. Изключително ефектна е, но често разочарова, тъй като е доста капризна.

Познати са около 15 вида. Най-известните са:
Fittonia albivenis
Fittonia argyroneura
Fittonia argyroneura nana
Fittonia verschaffeltii
Fittonia verschaffeltii pearcei

Място: Фитонията обича мека слънчева светлина до по-сенчесто място. Прякото слънце трябва да се избягва - това може да изгори и повреди листата. Стандартните видове се отлгеждат трудно в стайни условия - това растение изисква висока въздушна влажност. Вирее на умерено топло с минимални температури от 15 градуса.

Грижи: Необходима е лека и оцедлива почва с добър дренаж. Полива се обилно от пролетта до есента, през зимата изключително оскъдно. По-добре се чувства, когато се полива по-редовно и с по-малко вода, отколкото по-рядко, но с повече. Без вода за няколко дни ще клюмне. Бързо ще се съживи с поливане, но има вероятност от преовлажняване на почвата и загниване. Първият признак за това са меките, жълтееши и увяхващи листа. Зимата трябва да се пази от комбинация на влага и студ - сигурно е, че това ще доведе до умирането на растението. Листата редовно трябва да се пулверизират и да се осигури висока въздушна влажност. Пресажда се всяка година, напролет.

Размножаване: Размножава се чрез стъблени резници при по-висока температура и влажност или чрез разделяне на растението при пресаждане.

Съвет на градинаря: Фитонията е чудесно растение за отглеждане в терариум или в бутилка. Това осигурява така необходимата допълнителна въздушна влажност и определено ще е чудесен акцент във вашия дом.

Статията е прегледана 15502 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook