Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Брахихитон (Brachychiton rupestris)

Брахихитон (Brachychiton rupestris)

Семейство Слезови (Malvaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 май 2009 г.

Видът му е толкова причудлив, че който го види за първи път се стряска. Наричат го още дървото на щастието или бутилъчно дърво. Родината му е централна и източна Австралия. Среща се в най-засушените области като огромно дърво с крайно необичайно и причудливо изкривено дървесно стъбло, служещо за резервоар за влага, и тъмно зелени листа, които при някои са сърцевидни, при други заострени като тънки пера.

Най-често срещаните видове са:
Brachychiton populneum – с широки силно нарязани листа;
Brahihiton discolor с кленовидни листа.

Много е невзискателен и вирее добре на централно отопление. Често неопитното око взема по-дребните за бонсай и приликата наистина е немалка. Пресажда се през лятото, като в пръстта е добре да се добави и малко пясък.

Изисквания: През лятото може да се гледа и на открито или в добре проветриво помещение, винаги на слънце, а зимата в прохладно помещение, но не по ниска температура от 12 градуса. Да се полива оскъдно. През лятото го подхранвайте всеки месец със слаб разтвор. Ако листата му започнат да падат, значи сте го преполели. Много е важно да се полива по-рядко и никога да не се преполива. Оставете почвата да изсъхне добре между две поливания.

Размножаване: Чрез семена и чрез резници (в смес от пясък и торф).
Важно е да се отбележи обаче, че и при двата вида размножаване има специфики – семената бързо губят кълняемост, а растение хванато от резници не прави така характерният каудекс, който има при растенията от семена (макар, че практическият опит на много отглеждащи го говори и за обратното). И двата начина обаче изискват със сигурност да се запасим с търпение.

Други грижи: Да се подхранва през пролетта до късно лято. Пресаждане се налага изключително рядко само ако се налага в песъчлива почва. Сухият въздух се отразява зле на растението, затова е добре да се опръсква периодично.

Статията е прегледана 9314 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook