Галерия
Нолина ( Бокарнея) (Nolina)

Нолина ( Бокарнея) (Nolina)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 10 май 2009 г.

Интересна е най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височина до 4-10 метра, но в стайни условия обикновено достига само до метър, метър и половина. Нараства много бавно, откъдето е получила и закачливото название – baby palm.

Място: Растението понася полусянка, но на по-светло и по-слънчево място расте по-добре и образува по-пищна корона от листа. Листата й могат да достигнат на дължина до 60см. така, че я покриват като зелени коси, което я прави особено атрактивна.
През лятото може да се изнесе на открито – на балкона или в градината. Търпи спокойно летните жеги, а през зимата предпочита светло и прохладно място с температура не по-ниска от 8-10°С.

Поливане: Полива се през цялата година, но оскъдно, при напълно изсъхване на почвата. За нолината преполиването е по-опасно, отколкото засушаването – при излишна влага коренът загнива.

Грижи: Ако светлината е оскъдна, а поливането често, стволът на растението се изтегля на височина и не образува така характерния му вид на бутилка. За да не съхнат крайчетата на листата,което е често срещано и неприятно явление, трябва да се пръскат с вода. Подхранва се рядко, през пролетта и лятото, веднъж в месеца, най-добре с тор за кактуси. Обикновено се пресажда веднъж на 2-3 години в широк, плитък и недълбок съд с добър дренаж. Ако нолината е купена в малък съд за транспортиране, трябва да се пресади след 2-3 седмици. Възрастните растения се пресаждат веднъж на 5 години в керамична саксия или кашпа, пак с добър дренажен слой, като в почвата може да се сложи дървесна пепел.
Хубаво е да бъде засадена в широк не много дълбок съд тъй като корените и растат на ширина.

Размножаване: Не невъзможно, но много трудно е размножаването със семена, но ще трябва завидно търпение, докато се оформи хубаво растение /години!!!/. Страничните разклонения, израстнали от основното стъбло, могат да се пресадят като самостоятелни през пролетта или лятото и тогава ще си имате нолина - бебче. Стъбълцата след отрязване трябва да изсъхнат за 12 часа, след което се вкореняват в почва и при висока въздушна влажност и температура около 25°С.

Проблеми:

• Най – опасен вредител за нолината е трипса - при такова поражение се наблюдава промяна в цвета на листата ,те стават сребристи, а крайчетата им пожълтяват;
• Ако листата поникват и съхнат, то най-често причината е висока температура в помещението. Необходимо е да се понижи температурата и увеличи въздушната влажност;
• Ако съхнат само крайчетата на листенцата, то тогава е засушена прекалено;
• Листата опадват – преполели сте;
• Бавно нараства ( дори и за нолина) трябва да я подхраните с тор богата на минерали;
• Загниване на ствола – ако е възможно се премахва загнилата част и се позасушава растението;
• Стеблото не нараства на дебелина - най-честата причина е недостиг на светлина.

Цъфтенето на норината е невъзможно в стайни условия.В природата над короната от листа се издигат високи съцветия.

Статията е прегледана 56380 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Veis (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 юни 2011 в 12:25

Имам нолина на около 3 години.За това време порасна 7-8 пъти повече от колкото я бях взела.Въпросът ми е как да постигна тази бутилкова форма на стеблото?През зимата я държа на около 2 метра от прозорец, но на топло, а през лятото я изкарвам на терасата.Пониква лист след лист.Расте доста добре, но не мога да разбера защо не расте на стебло!

#2 Anie (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 юли 2011 в 11:03

Здравейте,искам да помоля за съвет.Преди два месеца изкъпах нолината си и от тогава се появиха бели мъхчета,които като се смачкат с пръст приличат на паразити ,намират се в основата на листенцата.И незная как да махна,заради тях може би ,започнаха да падат и цели снопчета с нови листенца.
Благодаря предварително!

#3 Julia (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 октомври 2011 в 12:49

Здравей Anie, имах същия проблем с моята нолина.Една цветарка ми препоръча ФИТОНИК, препарат с който се напръскват засегнатите места(струва само 2,50лв.), на следващия ден се почиства внимателно с клечки за уши потопени в разтвор от вода и малко веро.След 3 дни операциятя се повтаря и още след 3 дни всичко се изчисти. Опитай, сигурна съм, че ще имаш положителен резултат. Успех! Julia

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 октомври 2011 в 11:36

Здравейте,
Става въпрос за памуклийка по описанието ви. В тази статия има описани и препарати за борба с този много упорит вредител. Също така можете да намерите и споделен опит във форумите - доста от нас се борят от дълго време

#5 mariq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 март 2013 в 13:22

Здравейте,
имам Нолина от поне 10 години,почти не е пораснала ,но това не ми е основния проблем.проблема е че имам котка и явно снощи е опасала листата на цветенцето ми!и сега се чудя какво да го правя .мога ли да я отрежа?моля дайте съвет .благодаря ви

#6 Mарина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 март 2014 в 00:06

здравейте имам нолина висока около 60см имам я от 2 години,но има проблем листата тоест края на листата е сух и жълт ?

#7 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 март 2014 в 06:18

Това означава, че е прекалено засушена. Също така добре ще и се отрази пулверизиране. Особено при по-топло време.

#8 Van4et0 (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 август 2014 в 11:33

Имам проблем с нолината ми. В неделя я измих с вода с пулверизатор хубаво. Но от тогава листата клюмнаха и започнаха да повяхват и жълтеят. Моля да ми помогнете спешно, за което благодаря предварително.

#9 Van4et0 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 август 2014 в 13:06

Помощ за една нолина!
След като я измих с вода с пулверизатор клюмна и започна да вехне и жълтее. Какво да правя?

#10 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 август 2014 в 06:23

Само от измиване с вода няма как да клюмне. Даже е препоръчително да се пулверизира през топлите летни дни. След като я измихте къде я сложихте?
Аз мия цветята през пролетта в банята, като предварително завивам саксията да не се пълни с вода и след това с душа с леко топла вода.

#11 Vania (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 август 2014 в 21:14

Измих я точно по вашия начин, оставих я в банята да с отцеди и надвечер я сложих на мястото и. тъй като ме нямаш 15 дни възмойно ли е да пресъхнала и ако да - какво по нататък да правя? Благодаря за отзивчивостта

#12 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 август 2014 в 21:41

15 дни да си доста време без поливане. Ами поливане, пулверизиране и молитви. Особено важно е да се пулверизират листата.

#13 валя (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 април 2017 в 20:46

Пресадих си нолината и я изкарах на терасата която е южна. Това се случи преди 2 седмици. От тогава листата й клюмнаха и започнаха да покафеняват на места. Има ли вероятност тъй като не е изкарвана досега да не понася слънцето ?

#14 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 април 2017 в 10:06

На директно слънце не е много добре да стои. Светло - да. Нощните температури също са сравнително ниски. Според мен е рано да се изнася на открито все още.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook