Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Психопсис (Psychopsis)

Психопсис (Psychopsis)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 януари 2014 г.

През 30-те години на XIX век колекционерите на орхидеи от природата внесли в Англия удивителни растения, които предизвикали истинска сензация сред членовете на Кралското Градинарско Дружество. Именно тези растения станали причина за масовото влечение на европейските градинари по тропическите орхидеи. По това време Джон Линдли описал едно растение донесено от о. Тринидад, включил го в род Oncidium Sw. и го нарекъл Oncidium papilio – “онцидиум – пеперуда”, заради формата на цветовете. Той отделил новия род в отделна секция, защото строежа на венчелистчетата и горното чашелистче силно се отличават от тези на другите онцидиуми. През 1982 г. тази секция получила статута на род с името Psychopsis Raf. (от древногръцки “psyche” - “пеперуда” и “opsis’ – “подобен”). Засега се описани 4 естесвени вида психопсиси:

ПсихопсисиPsychopsis papilio (Lindley) H. G. Jones, описан през 1825 г.,
Psychopsis kramerianum (Rchb. f.) H. G. Jones, описан през 1855 г.,
Psychopsis versteegianum (Pulle) Lückel & Braem, описан през 1909 г. и Psychopsis sanderae (Rolfe) E. Lückel & G. J. Braem, описан през 1910 г.

От регистирираните хибриди най-известни са
Psychopsis Butterfly (sanderae x papilio) получен в 1969 году,
Psychopsis Mendenhall (Butterfly x papilio) зарегистрирован Carter and Holmes Orchids в 1988 году,
Psychopsis Kalihi (papilio x kramerianum)
Psychopsis Mariposa (papilio х Kalihi)

С колекционирането на тези прекрасни растения започнах да се занимавам неотдавна и засега в моята скромна колеция има 16 психопсиса.

Психопсиси В различните литературни източници се препоръчва психопсисите да се садят в смес от сфагнум, корени от папрат с добавенидървени въглища или в смес от борови кори със среден размер (0,5-1,5 см), сфагнум и дървени въглища. Но аз ги садя само в кори, като на дъното на саксията слагам дренаж от керамзит или едри парчета въглен. При растенията, които бяха посадени в субстрат с голямо количество сфагнум, младите издънки непрекъснато гниеха и растенията не се развиваха. След пресаждането в чисти кори загниването престана. Субстратът трябва да изсъхва бързо, затова се подбират саксии с малки размери. Растенията се садят със старите псевдобулби плътно опрени в стената на саксията, така че да остава място за новия растеж. Всички мои растения се чувстват прекрасно в пластмасови саксии, без според мен да има съществено значение дали са прозрачни или непрозрачни. Заради засоляването, разлагането и уплътняването на субстрата понякога психопсисите трябва да се пресаждат. Те понасят добре пресаждането, като растежът им не се забавя, а развитието на пъпките и цъфтенето не се прекратява.

Психопсиси Към светлината психопсисите са по-малко всзискателни от катлеите и лелиите например, като е желателно да се предпазват от прякото лятно слънце. Има информация за това, че психопсисите чудесно могат да растат само под светлината на луминисцентни лампи. Моите растения през лятото растат на остъклен югоизточен балкон, светлината е разсеяна, а есента, зимата и пролета в апартамента, с допълнително осветяване по 10-12 часа на денонощие.

При психопсисите периодът на покой практически липсва, затова темепратурата през деня трябва да се поддържа 22 – 26ºC, през нощта – 18 – 22ºC. Наистина, през лятото им се налага да се приспособяват и при температура 26 – 30ºС, но при обилно поливане не се чувстват зле. Зимата, при по-ниски температури (до 18ºС), когато субстрата изсъхва по-бавно, застоялата влага може да предизвика гниене на младите издънки. Поливам ги чрез непълно (до 80% от височината на саксията) потапяне, като повърхността на субстрата остава суха или пък поливам внимателно по края на саксията, така че водата да не попадне върху младите издънки и цветоносите. Подхранвам пролетта, лятото и есента един път в седмицата (при почти всяко поливане) с тор за орхидеи. Ако растежът продължава и през зимата, подхранвам на две седмици с разреден торен разтвор.

Психопсиси В литературата се препоръчва влажността, при която се отглеждат да е 80-90%. Възможно е при добра вентилация тази влажност да е оптималната, но ако проветряването е затруднено или недостатъчно, тя също ще доведе до загниване на младите издънки. В апартамента при влажност 40-60% психопсисите се чувстват напълно удобно. Никога не ги пръскам!
В домашни условия психопсисите се размножават чрез разделяне на растението. В новия грунт корените нарастват доста енергично. Преди посаждане, с цел да се стимулира коренообразуването, потапям растението в разтвор на янтарна (бутандиова, сукцинова) киселина за няколко часа. След това растението задължително трябва да се изсуши обърнато с корените нагоре и сложено на топло и проветриво място. Това съхнене ще го избегнете, ако при кисненето внимавате младите издънки да не се намокрят. Докато растението не е вкоренено и укрепнало псевдобулбите могат да са сбръчкани.
Цветоносът израства от оснаовата на псевдобулбата, както и новата издънка, но за разлика от нея има кръгло сечение (издънката е с широко-овално). Психосисите цъфтят практически през цялата година. На дългия до 1 м, жилав, изправен и с колена цветонос се разтваря един голям цвят, който трае около 3-5 седмици. След увяхването му, цветоносът продължава да расте и се формира нова пъпка. По този начин при балгоприятни условия растението цъфти от всеки цветонос в продължение на години. Счупеният или повреден цветонос може да изкара от най-близкото до повредата коляно нов връх, който да започне да цъфти.

Психопсиси В момента в моята колекция растат следните психопсиси:
1. Psychopsis papilio - Schwerter Orchideenzucht (Германия)
2. Psychopsis papilio - частна колекция (Чехия)
3. Psychopsis papilio (yellow Form) x self - Ching Hua Orchids (Тайван)
4. Psychopsis kramerianum - (САЩ)
5. Psychopsis kramerianum х Psychopsis versteegianum - Lа Joya Orchids (Мексикo)
6. Psychopsis kramerianum х Psychopsis papilio - La Joya Orchids (Мексикo)
7. Psychopsis Mariposa - Schwerter Orchideenzucht (Германия)
8. Psychopsis Mariposa “Green Valley” - (Тайван)
9. Psychopsis Mariposa - (Тайван)
10. Psychopsis Mendenhall - Azienda Agricola Nardotto e Capello (Италия)
11. Psychopsis Mendenhall х Oncidium stacyi - Azienda Agricola Nardotto e Capello (Италия)
12. Psychopsis Mendenhall “Hildos” - (Канада)
13. Psychopsis Butterfly
- Azienda Agricola Nardotto e Capello (Италия)
14. Psychopsis Kalihi - Currlin Orchideen (Германия)
15. Psychopsis Kalihi - Schwerter Orchideenzucht (Германия)
16. Psychopsis Kalihi “Orchis” - (Тайвань) Превод: Людмил Хайдутов (LUXO) г. София, 2008 г.

Статията е прегледана 6902 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook