Лелия ангерери (Laelia angereri)

Лелия ангерери (Laelia angereri)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 май 2009 г.

Родината им е Бразилия. Открити са да растат по скалите сред ниска растителност на надморска височина 1000-1300 м. В естествени условия растенията цъфтят в края на зимата, а в оранжерийни от март до края на юни. На всеки цветонос има средно 8 цвята, всеки от които с диаметър 5-6 см.

Температура
В естественото им местообитание температурите не показват големи вариации през различните сезони: дневни температури от 20 до 26 градуса, нощни температури от 11 градуса (през зимата) до 16 градуса (през лятото). Има значителна дневно - нощна температурна разлика. В района, където растат е измерена максимална температура от 38 градуса и минимална от 4 градуса, но това се изключения.

Светлина
Имат нужда от филтрирана светлина (2500-3500fc). В естественото им местообитание броят на слънчевите дни с чисто небе е много малък: варира от 0 през лятото до 7 през зимата.

Въздушна влажност и валежи
От май до септември валят обилни дъждове. От октомври дъждовете намаляват, като от декември до март са минимални. Висока въздушна влажност през цялата година : 80-70%

Съвети по отглеждането
Период на покой: в естествени условия, през зимата има сух период, без почти никакви дъждове. Сутрин има мъгла, от която растенията получават нужната влага. Опитните любители на тази орхидея препоръчват да се спре поливането и торенето зимата. Растението периодично се пръска сутрин, така че субстратът да е напълно изсъхнал до вечерта. Препоръчва се използването на вода с ниско минерално съдържание.
Саксии и субстрат: препоръчва се използването на малки саксии в съчетание с бързо съхнещ субстрат с добър дренаж.
Тори се с 1/4 до 1/2 от стандартното разреждане, 1 път седмично през активния период. Препоръчва се наблягане на азота през пролетта и началото на лятото и използването на повече фосфор в края на лятото и есента.

Laelia angereri има славата на трудна орхидея, защото като представител на скалните лелии има нужда от топли дни, хладни нощи, много светлина, висока влажност и бързо съхнещ субстрат. Ако успеете да й осигурите тези условия, ще имате удовослтието да се радвате на нейните ярки оранжево - червени цветове.

Статията е прегледана 4489 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook