Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Катлея (Rhyncholaelia glauca) (Rhyncholaelia glauca (Cattleya glauca))

Катлея (Rhyncholaelia glauca) (Rhyncholaelia glauca (Cattleya glauca))

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 май 2009 г.

Естественото им местообитание е Мексико, Никарагуа, Гватемала, Хондурас. Срещат се на 1200-1500м надморска височина, както като наземни растения, така и като епифити по дърветата. През последните години са открити растения и на по-малка надморска височина, в гъстите тропически гори.
Цъфтят от януари до април, като всеки цветонос има по един цвят с диаметър 5-7см. Отделни представители имат цветове стигащи размери до 13,5см!
Цветовете са ароматни, с плътна текстура и голяма трайност. Rhyncholaelia glauca е висока около 30см, с по едно листо излизащо от върха на булбата.

Температура
Дневните температури варират от 18 градуса през зимата до 24 градуса през лятото. Нощните температури са съответно 13 градуса през зимата и 20градуса през лятото. Максималната дневно-нощна температурна разлика е 7 градуса. В естественото й местообитание са регистрирани максимална температура 31 градуса и минимална 6 градуса.

Светлина
Има нужда от МНОГО светлина (3000 - 4000fc) - на границата на изгаряне на листата. За да се предпази растението от слънчевите лъчи, интензивната светлина трябва да се съчетае с висока въздушна влажност и постоянно движение на въздуха.

Въздушна влажност и валежи
Висока въздушна влажност целогодишно - 80%.
През активния период от юни до септември валят проливни дъждове. През зимата валежите са сведени почти до нулата. Разликата е наистина голяма. За сравнение : 345мм/кв.м дъжд за август и септември и 8мм/кв.м дъжд за март. В естествени условия орхидеята е в подчертан сух период за 1м до 6м (варира в различните райони). За този интервал от време получават вода от сутрешните мъгли. Прави впечателние, че растенията цъфтят именно по време на този сух период.

Съвети по отглеждането
Препоръчителни температури: 19-20 градуса средна дневна и 13-14 градуса средна нощна, с дневно - нощна разлика от около 5-6 градуса. Въпреки, че в естествени условия преживяват дни с по-ниски температури, не се препоръчва отглеждане под 13 градуса, защото това води до спиране на цъфтежа, почерняване и опадане на пъпките преди да се отворят.
Изборът на саксия и субстрат е много важен и тънък момент. През активния период трябва да се полива МНОГО обилно и въпреки това трябва да има добра вентилация около корените. Съществуват два основни варианта:
- отглеждане в малка саксия (колкото да се съберат корените) в съчетание с едър субстрат;
- качени на подложка. Вторият вариант е подходящ само ако можете да осигурите МНОГО висока влажност през летните горещини.

В периода на покой се намалява драстично поливането, но без да се спира напълно. В повечето случаи е достатъчно напръскване на субстрата рано сутрин веднъж на 2 седмици. През периода на покой се спира торенето.

През активния период се тори всяка седмица с балансиран тор, като се прави разреждане 1/4-1/2 от стандартното. През есента се намалява количеството на азота и се набляга на фосфора. По този начин се подобрява съзряването на новите булби и се стимулира цъфтежа през пролетта.
Много са чувствителни към натрупването на соли в субстрата, затова в периода на активно торене трябва да се промива саксията всяка седмица. Промиване на субстрата:
- орхидеята се полива нормално;
- изчакват се 1-2 часа, за да се разтворят натрупаните соли;
- промива се обилно.

Тази орхидея има ПОСТОЯННА нужда от МНОГО светлина (на границата на изгаряне на листата). Това важи и за периода на покой.

Статията е прегледана 6230 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook