Кратка характеристика на отделни съставки за почвена смес

Кратка характеристика на отделни съставки за почвена смес

Публикувано от на

Последна промяна на 09 юни 2009 г.

В този материал ви предлагаме кратка характеристика на отделните съставки за направата на качествени почвени смеки.

- обикновенна почва

Много е важно от какъв тип е тя. В България съществува голямо разнообразие на почви и всяка има свое характерно минерално богатство, структура, и pH. Желателно е да се избират такива, които не се спичат след засъхване. Това би предизвикало лош въздушен обмен за корените. За предпочитане е да се избере от място с обилна вегетация (гора, ливада), което би гарантирало богато наличие на хумус.
При самият избор направете следния тест. Вземете в шепа известно количество влажна (не мокра) пръст и я стиснете. След като си отворите пръстите забележете дали остава твърда, или се раздробява лесно на множество сравнително еднородни по размер фрагменти. Тази която остава доста твърда предполага лесно спичане при засъхване, и не е за предпочитане. Добрата почва се раздробява и заема подобен вид както преди притискането.

- листовка

Компонент, който обогатява субстрата с органична материя и подобрява неговата структура, спомагайки за добра аерация. Необходимо е да се ползва добре угнила материя, и не повърхностния неразложен слой. Създава леко киселинна pH реакция на субстрата.

- торф

Ползва се масово в оранжерийното цветарство. Има два типа - черен и светъл, всеки със своя отделна характеристика.
Тяхното формиране произлиза от разлагането на мъх (Sphagnum), трева, дървета и др. Съдържат елементи като азот, сяра, калий, и др. Абсорбирането на вода при черния е по-ниско в сравнение със светлия, но пък я задържа по дълго време. Характеризира се с висока киселинност, при което е наложително да се неутрализира до адекватно pH. Създава добра аерация на субстрата, задържане на вода и минерали. Като компонент е много приемлив. Лесно можете да откриете по магазините различни видове такива. Съществуват фабрично приготвени смески специално за отделни видове растения. При закупуването им обърнете внимание c какъв тип структура e (фина, средна или едра), съответните пропорции на черен, светъл торф, и pH.

Макар и много хора да мислят, че торфа е прекалено изкуствен материал, мога да ви уверя, че той се оказва идеален за отглеждане на всякакви видове растения.

Тези фирми в Европа са едни от най пристижните:

Почви - фирми в Европа• Klasmann • Gramoflor • Kekkila • Floragard • Stender • Pindstrup • Plantaflor
- добре разложен оборски или растителен тор

Богат на хранителни елементи, този компонент дава дълготрайна достъпност на корените до голямо количество oт минерали. Създава кисела pH реакция на субстрата.

- пясък

Служи за подобряване на дренажа на почвата. Подобрява аерацията. Добре е да се отдели фината фракция, освен в случаите когато се ползва за сеитба на семена, или вкореняване. Обърнете внимание на произхода му. За предпочитане е едрия речен пясък.

- чакъл, сгур, натрошени керемиди (тухли), керамзит

Почви - чакъл, сгур, натрошени керемиди (тухли), керамзитПочви - чакъл, сгур, натрошени керемиди (тухли), керамзит
Поради високата порозност служат като резервоари на вода/въздух. Подобряват аерацията и поддържат влагата. Такива с по-едри размери е добре да се поставят на дъното на саксията за дренаж. Тези с по-малки размери в неголеми пропорции са компонент за приготвяне на самата почвена смес.

- надробена дървесна кора

Почви - надробена дървесна кора
Подобрява значително аерацията, и поддържа влагата. Ползва се с успех при различни епифитни растения.- фибра от кокосов орех

Почви - фибра от кокосов орех
Произхожда от обвиващи черупката влакна на кокосовия орех. Представляват микротръбички които спомагат за по добро разпределение на влагата в почвенната смес, и добра аерация.


- смляни черупки от кокосов орех

Почви - смляни черупки от кокосов орех
Подобрява водо/въздушния обмен на субстрата. Идеален материал за хидропония. На пазарът е представен като пресовани блокчета, или насипно. На размер самите частици наподобяват тези на захарта.


- перлит

Почви - перлит
Инертен материал, който основно подобрява въздушния обмен и влагата.- глина

Почви - глина
Ползва се за подобряване на йонният обмен, и по-дълго задържане на влагата в субстрата.


- дървесен въглен (нямам в пред вид пепел)

Служи като дезинфектант на почвата, и поддържа кисела среда (pH). Идеален компонент при смески за растения с деликатна коренова система, по отношение на болести по корените. Спомага за добър водо-въздушен обмен.

За да създадете възможно най добрата почвена смес за всеки отделен вид, имайте в предвид качествата на всеки от споменатите почвени компоненти, и влиянието, което биха дали за доброто развитие на корените.

Статията е прегледана 10539 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook