Галерия
Катасетуми (Cycnoches, Cycnodes, Chysis, Catasetum и Mormodes)

Катасетуми (Cycnoches, Cycnodes, Chysis, Catasetum и Mormodes)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 юни 2009 г.

Cycnoches е род от около 60 вида, разпространени предимно в тропическа Америка. Cycnodes e хибрид между Cycnoches и Mormodes. Имат дълги псевдобулби, широколистни листа и са листопадни. За разлика от повечето орхидеи, този род произвежда мъжки и женски цветове, но не са хермафродити. Растението може да има мъжки цветове една година, женски следващата, или и двете по едно и също време.

СВЕТЛИНА
В началото на растежа е нужно средно количество светлина, а в края силна. Светлината определя пола на цветовете. Мъжките цветя са по-многобройни, отколкото на женските. Ако не са опрашени женските ще цъфтят в продължение на 6-8 седмици. Женските цветове обикновено се появяват, когато растението е в добро здравословно състояние и получава ярка светлина. При по-малко светлина цветовете са мъжки.

ТЕМПЕРАТУРА
Тези орхидеи са от топлите тропически райони и растат по време на дъждовните летните месеци. Зимата нощната температура не трябва да е по-ниска от 14ºС, а дневната 21-26ºС. Лятото температурите са по-високи: нощна 15-18ºС, дневна 26-37ºС.

ПОЛИВАНЕ И ВЪЗДУШНА ВЛАЖНОСТ
Зимата имат период на почивка през който се поливат рядко – на около 2 или 3 седмици леко се напръсква субстрата колкото да имат малко влага. През пролетта с новия растеж се започва по-обилно поливане веднъж в седмицата. Най-добре е да се използва дъждовна или дестилирана вода. Чешмяна вода с рН от 7,5 или по-ниско също може да се използва. Влажност 50% или по-висока е идеална.

ТОРЕНЕ
Торенето е много важно за производството на силни псевдобулби. Пролетта може да се използва тор с повече азот(30-10-10), а след това с повече фосфор и калий(10-30-20) През активния растеж се тори всяка седмица, а зимата торенето се преустановява.

СУБСТРАТ И ПРЕСАЖДАНЕ

Пресаждането става през пролетта, за да съвпадне с началото на новия растеж, на всеки 12 до 18 месеца. Изисква добър дренаж, смес от средни и малки кори, и сфагнум за задържане на влагата през лятото.

Статията е прегледана 5179 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook