Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Светът на Катасетумите

Светът на Катасетумите

Публикувано от на

Последна промяна на 13 юни 2009 г.

В тази глава авторът разделя катасетумите на пет зони според техните природни ареали.
Климатичните и екологични особености на тези зони влияят в значителна степен на растежния цикъл на тези орхидеи, на потребностите им от светлина, температурни стойности и относителна влажност на въздуха. Holst разграничава следните зони: Червена зона, Зелена зона, Жълта зона, Сива зона и Синя зона. Интересно допълнение, основано на дългогодишните наблюдения на автора е, че Катасетумите от Жълтата и Сивата зони лесно се приспособяват към условията на Червената и Зелената зони, но обратното не се получава!

Кратки описания на зоните:

Червена зона - климатът в тази зона се отличава с постоянни високи температури и висока влажност, особено нощем. Това е типичният климат в низините около крайбрежието и устието на река Амазонка. Има относително кратък "сух" период. Температурите са от +30 до минималните за там +15. Пример за видове от тази зона: Catasetum albovirens, Catasetum arietinum (среща се и в Сивата), Catasetum ariquemense, Catasetum barbatum, Catasetum bicolor, Catasetum callosum, Catasetum complanatum, Catasetum confusum, Catasetum cristatum, Catasetum denticulatum, Catasetum discolor, Catasetum fimbriatum (среща се и в Жълтата), Catasetum galeritum (среща се и в Сивата и в Жълтата), Catasetum gnomus, Catasetum imperiale, Catasetum integerrimum, Catasetum kleberianum, Catasetum laminatum, Catasetum longifolium, Catasetum macrocarpum (среща се и в Сивата), Catasetum macroglossum, Catasetum maculatum, Catasetum microglossum, Catasetum moorei, Catasetum multifidum, Catasetum ochraceum, Catasetum parguazense, Catasetum pileatum, Catasetum planiceps, Catasetum rolfeanum, Catasetum saccatum, Catasetum semicirculatum, Catasetum tabulare, Catasetum tigrinum, Catasetum viridiflavum.
Помнейки това, хората, отглеждащи съответните видове, трябва да им предоставят максимално високи температури, подходящи за тях, както и висока влажност, по време на целия относително дълъг период на активен растеж.

Зелена зона – климатът е субтропичен. Ландшафтът е хълмист, горещият и влажен въздух в подножията се превръща в дъжд и мъгла по високите места, обикновено във втората половина на деня. Нощем горите са влажни, като това се променя с изгрева на слънцето. Зимният "сух" сезон е кратък, като нощем въздушната влажност е висока целогодишно. Температурните стойности, характерни за този климат са между +30 до единични, много кратковременни понижения до +10.
Видове: Catasetum atratum, Catasetum cernuum, Catasetum incurvum, Catasetum luridum, Catasetum rodigasianum, Catasetum tenebrosum, Catasetum triodon, Catasetum trulla.
Катасетумите от Зелената зона не обичат жегата, характерна за Червената зона.

Жълта зона - климатът е континентален. Сухият сезон е продължителен и относителната влажност е много ниска през голяма част от годината. Дните са горещи и сухи, а нощите доста хладни. Това са тропически и субтропически савани с незначителна почвена покривка, което възпрепятства в конкретните местности да растат големи високи дървета. Подобен ландшафт е характерен за централното плато на Бразилия на 500 до 1000 метра над морското равнище. Температурите в жълтата зона могат колебаят значително, много повече от всяка друга зона, в диапазона +40 до абсолютно минималните +10.
Жълтата зона е характерна САМО за Бразилия, като частично обхваща провинциите Maranhao, Piaui, Bahia, Goiás, Mato Grosso и Mato Grosso do Sul.
Примери: Catasetum appendiculatum, Catasetum aripuanense, Catasetum fimbriatum (също и в Червената зона), Catasetum fuchsii, Catasetum galeritum (също и в Червената и в Сивата зони), Catasetum juruenense, Catasetum osculatum, Catasetum pulchrum, Catasetum rooseveltianum, Catasetum schmidtianum, Catasetum spitzii, Catasetum vinaceum.
Представители на тази зона издържат (при необходимост) екстремални температури повече, отколкото представителите на която и да е друга зона.

Сива зона – силно наподобява Жълтата зона, още по - продължителев сух сезон, целогодишно с ниска относителна влажност на въздуха. Основен източник на влага са нощните роси. В тази зона катасетумите се откриват в стъпаловидните гори или на отделно растящи дървета. Температури - от максималните +40 до минималните +10.
Тя включва тесни ивизици по продължение на цялото тихоокеанско крайбрежие на Южна и Централна Америка, на север включва крайбрежието на Мексико, а също големи участъци в източната, северната и южната централна част на Южна Америка.
Видове: Catasetum arietinum (среща се и в Червената), Catasetum carolinianum,Catasetum expansum, Catasetum galeritum (среща се и в Червената и в Жълтата), Catasetum hookeri, Catasetum macrocarpum (среща се и в Червената), Catasetum naso, Catasetum pendulum, Catasetum purum, Catasetum sanguineum, Catasetum uncatum.
При отглеждането им не е необходимо да се възпроизвеждат тези природни условия, тъй като, както беше отбелязано по - горе, катасетумите от сивата зона лесно се приспособяват и дори се чувстват по- добре при по- висока влажност.

Синя зона – това са места, разположени на прекалено голяма за изискванията на катасетумите надморска височина. Тук температурите са също постоянни и влажността е доста висока. Единственият Катасетум, открит в тази забранена за тях зона, е Catasetum costatum. Температурните предели са от максималните +30 до минималните +10.

Благодарим за любезното съдействие и съгласие на Геннадий Жоголев

Статията е прегледана 3820 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook