Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Лелия пурпурата (Laelia purpurata)

Лелия пурпурата (Laelia purpurata)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 юни 2009 г.

Поради големият им брой са изброени само част от тях.

Местообитание

Бразилия. Срещат се при различни условия : на скали близо до морето, по стволовете на стари дървета, в гъсти горски райони близо до поточета.

Информация за растението и цветовете

На всеки цветонос има по 2-5, рядко 7-8 цвята, всеки с диаметър около 15-20см. Цветовете са ароматни. Булбите имат по едно листо, което е дълго 30-38см и широко около 5см. Тази орхидея е симподиален епифит, който може да стигне значителни размери (100см височина ). Цъфти в края на пролетта и началото на лятото.

Светлина

2500-35000fc. Има информация, че растенията толерират даже директна слънчева светлина ако има постоянно движение на въздуха.

Температура

Дневни температури от 30 градуса през лятото до 19 градуса през зимата. Нощни температури от 20 градуса през лятото до 9 градуса през зимата, със средна дневно - нощна температурна разлика 11-12 градуса. В някои от районите са отчетени значително по-високи температути (с около 6-7 градуса над описаните).

Влажност и валежи

70-80% през почти цялата година, с понижаване до 65% за 2-3 месеца в края на пролетта. Валежите са умерени до значими през цялата година без сух период. Растенията трябва да се поливат обилн, но субстратът трябва да изсъхва между две поливания.

Период на покой

Няма истински период на покой през зимата. Поради по-ниските температури през зимните месеци се намалява поливането,но не се спира. Същото се отнася за торенето.

Торене

Тори се с 1/4 до 1/2 от стандартното разреждане 1 път седмично. През пролетта и до средата на лятото се набляга на азот. Втората половина на лятото и есента се използват торове с високо фосфорно съдържание.

Субстрат

Препоръчват се малки саксии с едър, бързо съхнещ субстрат. При използване на прекалено големи саксии и/или влагозадържащ субстрат настъпва загниване на корените.

Известни разновидности

f. alba
f.carnea
f.flammea
f.rosada
f.schusteriana
f.semi-alba
f.werkhauseri
var.aelata
var.argolao
var.atro
var.coerulea
var.delicata
var.estriata
var.gracicata
var.marginata
var.rainha
var.oculata
var.striata

Това е националното цвете на Бразилия и от много хора се счита за най-красивата катлея. За жалост се смята че е една от най-трудните за отглеждане. Laelia purpurata Laelia purpurata
Laelia purpurata Laelia purpurata
Статията е прегледана 5746 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook