Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Кросандра (Crossandra)

Кросандра (Crossandra)

Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 юни 2009 г.

Това капризно растение произлиза от южната част на Индийския субконтинент, но благодарение на усилията на селекционерите можем да се радваме в домовете си. Има над 50 вида. Кросандрата цъфти неуморно и рядко остава само „по листа”. Цветове с форма на фуния са най-вече оранжеви, но се срещат и бели, сини, жълти и др. Класовидните съцветия постоянно растат, разклоняват се, образуват нови пъпки и по този начин се получава продължителен цъфтеж. В Южна Индия младите момичета сла-гат цветове от Кросандра в косите си.
В родината си Кросандрата става голямо растение с височина до метър и половина, но в домашни условия си остава сравнително малка.

Място: Обича да бъде на място със силна разсеяна светлина, но в никакъв случай на пряко слънце. При недостатъчна светлина ще се радвате само на листата и.
Много важно е да осигурите „компания” на Кросандрата с други растения.

Поливане: Нито много, нито малко. Пагубни за растението са както преполиването, така и засушаването. Просто проверявайте повърхностния слой почва – когато изсъхне е време за поливане. Кросандрата обича и високата въздушна влажност. Особено през горешите и сухи летни дни е добре ежедневно да оросявате листата с хладка вода. Ви-сока въздушна влажност можете да осигурите и като поставите саксията върху камъче-та в съд с вода или в съд с влажен пясък или торф.

Грижи: Не изисква някакви особени грижи. Осигурете светлина, топлина и умерено поливане и няма да имате никакви проблеми с Кродандрата. Температурата в помеще-нието, в което я отглеждате не бива да пада под 15, като оптимална се приема темпера-турата около 20-22.
Пресаждане на възраснти растения се налага веднъж на 2-3 години, а на младите - вед-нъж годишно. Най-подходящ период за това е пролетта. Кросандрата ще се чувства отлично в субстрат от листовка, градинска пръст, торф и пясък в отношение 1:1:1:0,25.
Торете веднъж седмично с тор за цъфтящи растения през летните месеци и веднъж ме-сечно през зимата, когато и поливането е по-оскъдно.

Размножаване: Лесно чрез връхни резници. Поставете резника във вода и след пуска-нето появата на коренчета засадете в рохкава пропусклива почва, най-добре съставена от листовка, градинска пръст, торф и пясък в отношение 1:1:1:0,25.

Някои видове:

Crossandra greenstockii
Crossandra horrida
Crossandra infundibuliformis
Crossandra longipes
Crossandra pungens
Crossandra strobilifera

Статията е прегледана 18096 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 dimitrina02 (Регистриран потребител)

Публикуван на 06 юни 2011 в 23:20

Много красиво цвете. От ранна пролет до късна есен все цъфти.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook