Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Катлея (Cattleya bowringiana) (Cattleya bowringiana)

Катлея (Cattleya bowringiana) (Cattleya bowringiana)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 юни 2009 г.

Произхожда от Гватемала и Белиз. Най-често се откриват на 100-1000м. надморска височина върху гранитни и варовикови скали в близост до реки и поточета, т.е. на на места с висока въздушна влажност. Макар и по-рядко растат като епифити по дървета в гори със смесена (иглолистна и широколистна) растителност.

Информация за растението и цветовете

Cattleya bowringiana като цяло е с размери от 35 до 91см и е симподиален литофит. Всяка псевдобулба има две до 3 листа, които са дълги 15-20см и широки около 5см, плътни с тъмно зелен цвят. Всеки цветонос има От 5 до 20 цвята, всяко със среден размер 7см. Цъфти от септември до декември с пик през октомври и ноември.

Светлина

3000-3500fc - чувства се най-добре при ярка светлина и постоянно движение на въздуха (последното предпазва растението от изгаряне).

Температура

Дневните температури варират от 23°С (зимата) до 30°С (зимата). Нощните температури са от 15°С (зимата) до 20°С (лятото). Средна дневно-нощна разлика 10°С. Най-високите температури са края на пролетта и началото на лятото, преди началото на дъждовния сезон. През този период (април-май-юни) дневните температури са 30-32°С.

Влажност и валежи

Висока въздушна влажност през цялата година (80%). В естествени условия дъждовният период е от юни до октомври. В стайни условия Cattleya bowringiana трябва да се полива щедро през активния период с постепенно намаляване на водата през есента. През зимата поливането е по-малко,но без да се засушава. Тази катлея е известна като една от "най-пиещите".

Период на покой

За Cattleya bowringiana няма истински период на покой. През зимата поливането и торенето се намаляват, но НЕ се спират. Не трябва да се забравя че в естествени условия зимните температури въобще не са толкова ниски (24-26°С дневна и 15-16°С нощна). Освен това е установено че през зимата има най-много ясни дни, т.е. растенията получават МНОГО светлина. В нашите условия това означава че ще имат нужда от доосветяване през зимата.

Торене и субстрат

Тори се всяка седмица с 1/4 до 1/2 от стандратното разреждане.

Обикновено се отглеждат в саксии с бързо съхнещ субстрат. Корените ЗАГНИВАТ ЛЕСНО и растението трябва да се полива сутринта,за да е изсъхнало до вечерта.

Статията е прегледана 7105 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook