Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Циклама (Cyclamen)

Циклама (Cyclamen)

Семейство Игликови (Primulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 04 юли 2009 г.

В природата цикламите са разпространени в Средиземноморските райони на Южна Европа. Цветовете на цикламата се срещат в бяло, червено и различни нюанси на розовото. На височина и ширина достига размери около 15-30см. В природата цикламата почива през лятото и започва растежа си при настъпване на хладен и влажен сезон. Цъфти през есента, зимата или пролетта, и отново изпада в покой с настъпването на топлите летни месеци. Цикламите растат от кръгли и плоски грудки. Грудките са органите, които държат растението живо през периода на летен покой.

Когато купувате циклама, изберете растение с няколко отворени цвята. Цветните стъбла трябва да стоят изправени и да има много цветни пъпки под листата.

Циклама (Cyclamen)
Грижи по време на цъфтежа

Място: След като имате нова циклама в дома си, важно е да я държите на хладно и светло място. За да избегнете болести, около растението трябва да има добра въздушна циркулация, но избягвайте течение.

Температура: Температурата е от решаващо значение за съдбата на цикламата. Тя ще се чувства най-добре при дневна температура от 15-16°С и нощна температура около 10°С. Ако не успеете да му подсигурите достатъчно хладна среда, растението ще оцелее известно време, но ще му пожълтеят листата и цъфтежът ще е по-кратък. Цикламата ще се справи по-добре с домашните условия, ако нощем я местите на по-хладно място.

Светлина: От късна есен до ранна пролет трябва да подсигурите максимално количество светлина на цикламата. Избягвайте поставянето й на южен прозорец, макар че по това време на годината няма опасност от прегаряне на листата.

Въздушна влажност: Важно е да подсигурите добра въздушна влажност – можете да поставите цикламата върху подложка с камъчета и вода, но саксията да не опира във водата.

Поливане: Неправилното поливане може да доведе до доста проблеми, особено преполиването. Цикламата обича да бъде добре накисната, след което да изсъхне преди следващо накисване. Винаги изчаквайте почвата да изсъхне преди следващото поливане, но в никакъв случай не допускайте клюмване на листата. Не поливайте центъра на растението, защото ще загние. Най-добре да поливате с потапяне в съд с вода за 5-10 минути, но след това оставете растението да се отцеди добре.

Подхранване: Подхранвайте цикламата с разтворим тор с ниско съдържание на азот и по-високо съдържание на фосфор, в два пъти по-слаба концентрация от посочената на опаковката. Прилагайте на всеки 2-3 седмици, но изчакайте месец след като сте получили растението. Преторяването може да доведе до образуване на повече листа вместо цветове.

Мъртвите листа и цветове трябва да се отстраняват редовно с леко усукване и издърпване, никога с отрязване. Ако не се отскубнат, опитайте пак на следващия ден.

Грижи след цъфтежа

Когато цикламата спре да цъфти, листата й постепенно пожълтяват и тя изпада в състояние на покой за около 2-3 месеца. Спрете торенето и постепенно намалете поливането след спиране на цъфтежа. Kогато всички листа пожълтеят и повехнат, поливайте по много малко в подложката, само колкото да не изсъхне пръстта съвсем и да се запазят корените. Дръжте саксията на хладно, ако е възможно. През лятото можете да я изнесете навън на светло и сухо, но не на пряка слънчева светлина.

Пресаждане: Когато всички листа изсъхнат, пресадете цикламата в малко по-голяма саксия, ако старата е отесняла. Това обикновено се налага на всеки две години. Използвайте готова торфо-почвена смес с по-високо съдържание на почва, като половината саксия напълните с добър дренажен слой камъчета. Върхът на грудката трябва да се подава малко над почвата, за да се подсигури добър дренаж и да се избегне грудково гниене. Не поливайте, защото това може да доведе до ранно поникване.

През есента, когато се покажат новите листа, полейте обилно. Ако почвата не поема вода, добавете две капки препарат за миене на съдове към водата. Това няма да навреди на растението, а действа като помощно средство за поемане на вода от почвата. Ако към края на Октомври още не са се показали нови листа, полейте цикламата. Изчакайте да се появят листа и почвата да просъхне, след това полейте отново.

Повторен цъфтеж: Когато се появят новите листа, преместете цикламата на светло място и следвайте инструкциите за грижи по време на цъфтеж. Не се знае колко време ще е необходимо за повторен цъфтеж, но ако всичко е наред, това трябва да се случи. Новите цветове може да са по-малко, по-малки, по-светли и стъблата им може да не стоят съвсем изправени, но усилията си струват, ако успеете.

Размножаване: Размножаването на цикламата не е лесна задача. Има възможност да се захване от семена, поставени върху топла подложка и подложени на луминисцентно осветление минимум 15 - 16 часа на ден. Посяти през зимата, семената поникват след около 3-4 седмици при постоянно поддържане на леко влажна среда и дават цвят след около година.

Статията е прегледана 38122 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 marimun (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 юни 2011 в 17:06

Не разбирам защо навсякъде пишат, че размножаването на цикламата е трудно.Аз порашвам с памуче още първите цветове и до юли-август имам оформени семенници (или както там се казват). Просто по-късно приспивам растението-майка-след като съм събрала семената. Последната година ги тръснах в съседната саксия на шега и сега се чудя вече на кого да подарявам циклами, защото ги развъждам от години.

#2 Нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2011 в 22:05

Моята циклама вече две години цъфти непрекъснато,притеснявам се да не загине ,защото не почива. Какво ще ме посъветвате да направя?

#3 Малинка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 март 2012 в 22:56

Моето цвете не цъфти от 1 година.Посъветвайте ме какво да направя?

#4 galina genova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2013 в 16:59

Аз също имам циклама и я държа на студено и малко по малко започват да пожълтяват листата. Нормално ли е през февруари месец?

#5 кипариса (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 октомври 2013 в 18:41

Здравейте-много харесвам цикламите-до сега не успявах да ги опазя за повторен цьвтеж ,но тази година -започна растеж на листа и само листа -моля за помощ...благодаря предварирелно

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 октомври 2013 в 18:51

Здравейте,
Сега започва активния период за цикламите. Нормално е първо да започнат листата. Съветвам ви да я пресадите, като грудката около 1/3 над почвата. Поливайте в подложката, не отгоре. Отгоре може само първия път след периода на покой. И хладно място. В общи линии - това е.
На снимката е моята циклама, а това е 5-ти или 6-ти цъфтеж. Моята е от неспящите, но сега има много нови листа и два опърпани цвята. Но се забелязват доста пъпки.
Късмет!

#7 кипариса (Регистриран потребител)

Публикуван на 15 октомври 2013 в 15:18

Благодаря за сьвета ще пробвам-хубав ден!

#8 SILVINA DIMOVA (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 май 2014 в 01:49

Държа цикламата си точно до прозореца. До сега нямаше проблем, но от известно време, да кажем от 3 - 4 дни наблюдавам пожълтяване на листата. В стаята започна да става доста горещо с настъпването на жегите, все пак сме май месец вече. Посъветвайте ме какво да направя, за да опазя цикламата си, защото това е втората, която ще загубя. Заспива ли в момента, как да я поливам, къде да я преместя през деня? Температурата в стаята е около 30 градуса. Благодаря ви!

#9 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 май 2014 в 06:13

В общи линии на всичките ви въпроси отговорите са в статията. Ами заспиват по това време на годината. Поливането се намалява до толкова, че да не изсъхва съвсем и се държи на най-хладното място далеч от слънце (но не в пълен мрак). Аз поне моята я държа на югоизточен балкон най-вътре сред останалите растения, които и правят добра сянка и прохлада.

#10 breznik (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 декември 2014 в 22:21

искам да попитам дали може да се насади в градина и там да зимува,защото съм виждала в чужбина цели полянки/невероятна красота/
,но не знам диви ли ,друг сорт ли са и откъде могат да се намерят,благодаря за отговора ако някой знае

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 декември 2014 в 07:56

Това са диви циклами. Тези от магазина няма да преживеят навън. Във форумите има тема за дивата циклама.

#12 Иванка Томова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 декември 2014 в 09:14

който има циклама за подаряване аз бих искала да ми подари,благодаря!

#13 Тодор Христов (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 май 2016 в 15:40

Защо цикламата ми не цъфти.а има много листа?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook