Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Кала (Zantedeschia (Calla))

Кала (Zantedeschia (Calla))

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 януари 2012 г.

Zantedeschia (наричана още Calla Lily, Arum Lily или Pig Lily) се отглежда лесно почти в целия свят. Има два вида кала – вечнозелената Zantedeschia Aethiopica (която включва Hercules, White Giant, Spotted Leaf, Aethiopica и др.) и цветните хибриди, често наричани мини кали. Двата вида се отглеждат по доста различен начин!

Отглеждане на вечнозелените видове

Aethiopica разновидностите (Aethiopica, Aethiopica Childsiana, Aethiopica Green Goddess) са блатни растения, което означава, че обичат тежка и мокра почва. Тези растения се отглеждат като ризома – вид дебела и дълга грудка. Отстрани израстват малки грудчици. Ризомата се засажда вертикално, с “очите” нагоре. Погледнете страничните грудчици – заострените им краища трябва да са нагоре. Засадете на дълбочина 8-10 см и поставете на пряко слънце или частична сянка. Пазете корените хладни като покриете с тор, компост или слама. Белите цветове се появяват най-често през зимата или пролетта, но по принцип могат да се появят по всяко време на годината. Цветовете обикновено достигат височина около 60-90 см и ширина 10-15 см.

Отглеждане на цветните хибриди

Цветните хибриди се наричат мини кали, защото цветовете им са по-къси от тези на Aethiopica. Но това не е особено точно, защото някои цветове могат да бъдат доста дълги (до 63 см) и доста големи (до 13 см). По принцип хибридите цъфтят през лятото.

Цветните кали обичат песъчлива и добре дренирана почва и местоположение на директно слънце или частична сянка. Те могат да се отглеждат еднакво добре в саксии или в градината. Засадете ги, когато времето се затопли, защото комбинацията студ + влага води до загниване.

Ако погледнете грудката, едната страна трябва да е набръчкана или гладка, а на другата страна трябва да има кръгове, от средата на които се подават връхчета. Тези кръгове са "очите", от които започва растеж. Някои казват, че колкото повече "очи", толкова повече цветове, но това не е задължително вярно. Някои хибриди по принцип имат големи, а други – малки грудки.

Засадете грудките на дълбочина 8-10 см с "очите" нагоре. Дори да засадите грудката наопаки или настрани, това няма да повлияе на растежа, така че не се тревожете особено. Калите обичат слънцето, но обичат да им е хладно на корените. Това е важно, така че покрийте почвата с компост, тор или подобен изолиращ материал.

След като засадите грудката (pH на почвата 6.0 - 6.5), полейте леко и ИЗЧАКАЙТЕ над почвата да се покаже листо, тогава полейте пак леко. Ако поливате прекалено преди да започне растежа, има опасност от загниване на грудката. По време на растеж поливайте обилно и не позволявайте засъхване на почвата, защото това може да доведе до заспиване на грудката.

Ако сте посадили грудката в свежа пръст, няма нужда да подхранвате. Ако започнете да торите, изчакайте всички листа да се отворят и използвайте 200 ppm разтвор на всеки две седмици. Избягвайте торове с амонячна основа, както и бавно освобождаващите се торове, защото те могат да доведат до разваляне на качеството. Калцият и микроелементите спомагат за развитието на добри и здрави растения.

Твърде високите температури могат да доведат до липса на цветове, а при 24°С се получава топлинен стрес. Оптималните температури са 18°С дневни и 13°С нощни. При по-високи температури осигурявайте сянка, за да се запазят корените хладни. Посипването на слой тор или компост запазва хладни корените.

Цветове

Цветовете на калата са много трайни – върху растението или във ваза. Ако ги отрежете и поставите във ваза, много е важно да сменявате водата всеки ден. Най-добре е да добавяте подхранващо средство във водата за запазване на трайността на цветовете. Ето една рецепта:

• 1 ч. л. захар
• 1 ч. л. белина
• 2 ч. л. лимонов сок
• 1 литър хладка вода

Различните видове кали имат различен брой цветове – от един-два до над шест. След като калата прецъфти, цветовете започват да се затварят и потъмняват, понякога външната им страна позеленява. Отрежете цвета или го оставете да направи семена. Листата остават зелени до края на лятото.

Отрязването на прецъфтелия цвят позволява на грудката да започне да натрупва запаси за следващата година. Не режете листата, защото те подсигуряват хранителни вещества за нарастването на грудката. Формирането на семена отнема много от силата на растението и ако искате голяма грудка за следващата година, отрежете вехнещия цвят.

Размножаване чрез семена

Ако искате семена, оставете цвета върху растението възможно най-дълго. Ако погледнете в повехналия цвят, ще видите заформянето на зърнообразна плодна структура. Колкото по-дълго стои цветът върху растението, толкова по-голяма става плодната структура. Можете да ги оставите до есента или докато цветното стъбло напълно изсъхне. Цветната структура трябва да е зелена в началото като впоследствие някои леко пожълтяват, а други си остават зелени.

Може да откъснете едно от зрънцата, да го стиснете и потриете между пръстите си, и от него трябва да излезе поне едно семе. Посадете семето във влажна почва като го покриете със съвсем тънък слой почва. Поддържайте почвата влажна и много бързо ще имате бебета кали. Ако зрънцата вече са се съсухрили, просто ги посадете без да вадите семената. И двата начина са доста успешни.

Можете да засадите семената веднага, след като ги имате (дори зимата). През пролетта трябва да са станали малко по-големи от грахово зърно, а в края на лятото – малка грудка. Отнема около 2 години или повече (в зависимост от условията), за да достигне грудката размер за цъфтеж. Новите растения може да се различават от майката!

Болести по калата

Калата не се напада много от вредители. Може да видите подобни на листна въшка буболечки върху очите, но те лесно се избърсват.

Най-тежките болести по калата са мекото гниене и ервинията. Ервинията е често срещан в почвата организъм, който атакува, ако калата загние. Калата загнива по две причини: 1) преполиване и 2) стрес поради претопляне на корените.

Мекото гниене е ужасна гледка – както имате прекрасни растения, изведнъж те се разкашкват над почвата и падат. Ако изкопаете грудките, те миришат ужасно и са меки и кашави.

Препоръчително е да изхвърлите заболелите грудки, за да избегнете разпространяването на заразата. Но в някои случаи грудката може да бъде спасена. Извадете грудката и я изплакнете – силната струя на градински маркуч ще свърши идеална работа за отмиване на изгнилите части. Можете също така да изрежете изгнилото. След това оваляйте във фунгицид и изсушете грудката докато оголените зони се покрият с кора и станат твърди. Ако още има меки зони, изрежете ги и повторете процедурата. Докато има „око”, има шанс да спасите грудката. След като грудката изсъхне напълно и се втвърди, можете да я посадите отново. Недейте да поливате докато не поникнат листа. Ако е есен, можете направо да съхраните грудката и да я посадите през пролетта.

Ако гниенето атакува градинска зона, може да засегне всички грудки. Изглежда логично да спрете поливането, но не го правете! Ако е горещо, незасегнатите грудки може да се стресират от прегряване и също да се подадат на заразата.

Изваждане на грудките или оставяне в почвата?

Ако зимните температури не падат под -12°С, можете да оставите калите (хибридите и Aethiopica) в земята целогодишно. В по-хладни зони трябва да ги изкопаете през есента. Листата на цветните кали пожълтяват и умират. Извадете грудките и ги оставете да изсъхнат няколко дена. Махнете останалите листа и сухи корени. След това можете да съхранявате грудките на хладно място. Няма нужда да ги поставяте в торба или почва, защото обичат въздушна циркулация, за да са сухи и да не загниват. Можете да изкопаете Aethiopica, да я поставите в саксия и да я внесете в къщата (на светло място), където да расте през зимата. Така дори може да ви изненада с цветове през февруари.

Разбира се, винаги има изключения. Случвало се е кали да оцеляват при - 23°С през зимата, но това са изключения. Ако почвата и грудката замръзнат, грудката ще умре.

Статията е прегледана 27187 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 ирина иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2014 в 18:25

общо взето получих яснота как да отгледам кала. благодаря.

#2 Анна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2014 в 09:35

Здравейте,
Аз си купих три кали за отглеждане като начало. Една бяла, пикасо и черна. Бих искала да попитам само за подходящо местоположение за отглеждането на това растение. Имам две тераси, едната е изток-юг и е по-открита, а другата е Юг има навес отгоре и стени от двете страни. Къде е по-подходящо за тези растения?
Благодаря предварително! :)

#3 ирина иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 април 2014 в 08:54

моите кали са на южен прозорец . гледам да са във влажна пръст.добре са.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook