Венерина мухоловка (Venus fly trap)

Венерина мухоловка (Venus fly trap)

Семейство Росянкови (Droseraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 ноември 2015 г.

Това е известното като Dionaea muscipula (Венерина клопка за мухи) растение, което е удивило Чарлс Дарвин, виждайки го за първи път. "Клопката на Венера" е в състояние да се затвори с невероятно бърза скорост, ако е топло и малко по-бавно, ако е хладно. Веднъж уловило жертвата си, растението започва да се затваря и да затяга примката все повече и повече, докато стане почти плоско и само една единствена подутина напомня за агонизиращото насекомо вътре.
Вътрешната повърхност на клопката секретира ензим, който разгражда растението, а остатъчната течност се абсорбира от растението.

Родината на растението е малка част от Североизточна Каролина, САЩ, и не може да бъде открито никъде другаде по света (освен в саксия!), но бързо губи битката за разпространение си, тъй като песъкливите блата които обитава бавно пресъхват и всички опити да му се намери нов дом другаде се провалят.

Механизмът и скоростта, с която растението хваща жертвата си, го прави уникално за целия растителен свят, въпреки че съществува и едно водно растение, наречено Aldrovanda, което има подобен механизъм – клопка, което обаче не се отглежда по изкуствен начин толкова често.

По един ред остри като шипове ресни се откриват върху двата дяла на растението, които представляват самата клопка и всяко едно лутащо се растение е в голяма опасност, когато клопката започне да се затваря и образува с ресните си истински затвор. Сложният механизъм е безпогрешен. Когато се възбуди само единият ред ресни, това е грешен сигнал, но когато влязат в действие двата, това означава, че “вечерята” е наблизо. Причината е, че растението хаби голяма част от енергията си, за да се затвори и затова не се впуска в излишни движения при фалшив сигнал.

Грижи: За култивирането на растението е необходима смесена почва , която има свойството добре да се отцежда и да съдържа до 70% пясък, 20% торфен мъх и 10% дървен въглен. Тъй като почвата включва основно пясък, върху отворите на подложката трябва да се постави фина мрежа или подобна тъкан, за да не се отмива пясъка при поливането.

Растението трябва да се постави в плитък поднос или друг съд, който е по-голям от диаметъра на саксията. Този съд се пълни с чиста вода ( 2 – 3 пръста) за целия период от март до ноември, която се сменя всяка седмица, за да не застоява. От ноември до следващия март растението трябва да се полива по същия начин, но тъй като през това време то е в латентно състояние, не бива да се преполива в никакъв случай.

Светлина: Обича светлината, но не и пряката слънчева светлина, за да бъде цветът му по – голям и по – светло червен. Идеално е за вътрешния двор или прозореца на кухнята, така то ще улавя много повече от неприятните насекоми през лятото.

Поливане: Няма нужда от допълнително подхранване. Саксията трябва да се напоява всеки месец с чиста вода, за да се поддържа почвата свежа. Място: На растението му е достатъчна температура от няколо градуса, може да се отглежда и на открито, дори и при умерен климат, но трябва да е на закътано място. През зимата е препоръчително да го внесете вътре вкъщи и да го държите на светло и хладно място. Венерината клопка не е придирчива относно влажността на въздуха.

Пресаждане: Венерината мухоловка се пресажда веднъж на година или на две в описания  по-горе почвен субстрат в зависимост от това до колко и е отеснял съда. Това може да се направи през пролетта, но на практика няма проблем да се пресади по всяко време на годината.

Статията е прегледана 22771 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Юлиана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2013 в 15:21

Здравейте купих си такова цвеет но със семе за сега но не е пораснало още. А може би не го гледам, както трябва. Бих искала да ви помоля да ми изпратите едно, но готово за атака както се казва.

#2 nurai (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 ноември 2015 в 20:55

здравейте,имам въпрос към всички относно венерина капан за мухи.
Имат ли нужда от пресаждане от време на време! Моля пишете ми скоро ще си взема такова и трябва да знам всичко за него.

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 ноември 2015 в 07:02

Здравейте,
Пресажда се веднъж на година или на две като му отеснее съда. Естествено някак идва това да се прави пролетта, но на практика може да се пресади по всяко време на годината.

#4 Vladimir (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 април 2016 в 23:36

Здравейте, имам "мухоловка 2ра година вече и цъфти редовно. От цветовете остават малки бели семчици, които пробвах да засадя, но вече трета седмица няма резултат.. може ли да ми дадете съвет как да си направя второ храстче ?

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook