Акалифа (Котешка опашка) (Acalypha)

Акалифа (Котешка опашка) (Acalypha)

Семейство Млечкови (Euphorbiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 юли 2009 г.

Заради издължената форма на съцветията Акалифата е позната и под името Котешка опашка. Листата му пък по форма са близки до тези на копривата. Всички видове от това растение представляват бързо растящи храсти с височина 1,5–2м. Цъфти от февруари до ноември.
Родината на това прекрасно растение са тропичните и субтропични райони на Индия, а в Югоизточна Азия, Австралия и Полинезия виреят над 450 вида.
Най - разпространените два вида Акалифи са Acalypha hispida и Acalypha wilkesiana.
- Acalypha hispida представлява вечнозелени храст с височина до 2 м., зелени листа и малинено – червени съцветия с дължина до 50 см. Към този вид се причислява и Acalypha alba, която е с бели съцветия.
- Acalypha wilkesian са по-дребни храсти с височина до 1,5 м. и невзрачни цветове. За сменка на това листата и са широки и перести с дължина около 20см. и широчина до 15см.

Място: Акалифата е топлолюбиво растение, но в никакъв случай не бива да я отглеждате на пряка слънчева светлина.

Поливане: Като растение, обичащо влагата почвата особенно през топлите летни днr трябва да се поддържа леко влажна, но не подгизнала. Добра идея е да поставите саксията в съд с вода върху камъчета или върху влажен торф. През лятото задължително пулверизирайте. През зимата намалете поливането особено ако отглеждате Акалифата в хладно помещение.

Грижи: Обича също така и влагата и затова през топлите летни месеци е добре да се пулверизира редовно, а през зимата не бива да се допуска прекалено изсушаване на въздуха от отоплителни уреди. При ниска въздушна влажност Акалифата ще изгуби листата и цветовете си. Относно температурата Акалифата е доста капризно цвете. Денем температурите трябва да са между 17°С и 25°С, а нощем не бива да падат под 15°С.
Пресаждайте растението през лятото. Добре е всяка пролет да подменяте повърхностния слой почва на по-старите растения и да подрежете наполовина на височината им.

Размножаване: Акалифата се размножава чрез резници през пролетта. Вкореняването на резника става във вода или във влажен пясък, примесен с торф при минимална температура 20°С. Задължително покрийте резниците с буркан или някаква прозрачна материя за да поддържате висока влажност. След появата на коренчета можете да преместите вкоренените резници в почва, съставена от равни части листовка, торф и пясък. Това е идеалната почвена смес и за възрастните растения.

Предупреждение: Растението е отровен! Това важи и за всички останали представители на сем. Млечкови, в чиито сок се съдържат вещества, дразнещи кожата и предизвикващи обриви.

Някои видове Акалифа:

Acalypha alopecuroides
Acalypha amentacea
Acalypha amentacea subsp. wilkesiana (syn. A. godseffiana)
Acalypha andina
Acalypha arvensis
Acalypha bipartita
Acalypha bisetosa
Acalypha californica
Acalypha chlorocardia
Acalypha chuniana
Acalypha costaricensis
Acalypha dictyoneura
Acalypha diversifolia
Acalypha ecuadorica
Acalypha eggersii
Acalypha glabrata
Acalypha gracilens
Acalypha gummifera
Acalypha hispida
Acalypha hontauyuensis
Acalypha indica
Acalypha klavea
Acalypha × lancasteri
Acalypha lancetillae
Acalypha lepinei
Acalypha leptopoda
Acalypha macrostachya
Acalypha monococca
Acalypha mortoniana
Acalypha ostryifolia
Acalypha pendula
Acalypha phleoides
Acalypha polystachya
Acalypha portoricensis
Acalypha radians
Acalypha raivavensis
Acalypha repens
Acalypha reptans
Acalypha rhomboidea
Acalypha rubrinervis
Acalypha schimpffii
Acalypha setosa
Acalypha siamensis
Acalypha skutchii
Acalypha sonderiana
Acalypha suirenbiensis
Acalypha tunguraguae
Acalypha umbrosa
Acalypha villosa
Acalypha virginica
Acalypha wilkesiana

Статията е прегледана 12330 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 15:43

Трябва да се хваща и от семена! Кой продава семена от акалифа, по фирмите я няма. Не може ли да се отглежда в саксия както е показано, навярно трябва да се реже сериозно. Като храст не е толкова красива, по-скоро е грамадна и груба. Споделете, който знае. Много ми харесва и поради това, че не мога да намеря семенца за нея ще си засея амарантус, понеже си приличат.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook