Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Див чесън, сибирски лук (Allium schoenoprasum)

Див чесън, сибирски лук (Allium schoenoprasum)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 09 юли 2009 г.

Дивият чесън се използва като подправка. Но в същото време той е изключително полезен, с голямо лечебно действие, по-силен от градинския, който консумираме целогодишно.

Младите му листа се берат през април - май, а луковиците през есента (те се използват като луковиците на градинския чесън).
Дивият чесън действа добре и на стомашно - чревния тракт – при остри и хронични разстройства, запек. Премахва глистите, намалява сърдечните смущения, безсънието, оплакванията от атеросклероза и високото кръвно налягане като натиск в главата и виене на свят. Виното от див чесън е много полезно за стари хора, страдащи от затлачени храчки в гърдите и от затруднено дишане. Приготвя се по следния начин: шепа нарязани на дребно листа се слагат да поврят в 250 мл бяло вино. Подслажда се на вкус с мед. Пие се всеки ден бавно, на глътки.

Силна памет и забавяне на атеросклероза – ракия от див чесън. По 10 капки на ден. Със сока му може да намажете трудно зарастващи рани. Пресно употребените листа помагат и за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Той е изключително ценно кръвопречистващо средство.

Можете да го консумирате като подправка (както питомния му събрат) – в супи, сосове, салати и месни ястия.

Статията е прегледана 10558 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook