Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Сансевиера (Sansevieria)

Сансевиера (Sansevieria)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 13 юли 2009 г.

Родът Sansevieria обхваща около 50-60 вида многогодишни тревисти растения и рядко малки полухрасти. Най-често се отглеждат следните видове:


Sansevieria guineensis (индийски меч) е многогодишно, тревисто растение с произход Гвинея. Има полуизправени, мечовидни, месести листа със силно заострен връх; дълги са 1,2 м, широки 6-12 см, гладки и нашарени забровидно с напречни белезникави ивици. Коренището е здраво, дебело с диаметър 1,5-3 см. Цветовете са дребни, белезникави със зеленикаво-кафяв оттенък. Видът има няколко разновидности. S. guineensis var. laurentii е естествено разпространен в Конго. Отличава се от основния вид по надлъжната периферна жълта ивица. При размножаване не се възпроивежда чрез листни резници.
Sansevieria guineensis var. craigii - листата са с жълтеникаво-бели, широки ивици. Сортът "Hahnii" образува розетка от листа, дълги около 10 см; те са с бледи хоризонтални ивици. "Golden hahnii" има вертикални жълти ивици, по края на листата.
Sansevieria zeylanica произхожда от източна Индия. Листата са с дължина 60 см и ширина 25 см. Теса са с напречни белезникави ивици, а по краищата имат ясно очертан червеникав ръб.
Sansevieria cylindrica произхожда от Южна Африка. Листата са дълги 50-60 см и широки 20-25 см и са с цилиндрична форма, поради което розетката е по-рядка.

Отглеждане: Сансевиерите са едни от най-непретенциозните и устойчиви на неблагоприятни условия растения и могат да виреят във всеки дом. Те имат нежни и къси корени, поради това се чувстват най-добре в плитки съдове с лека песъчлива почва. Нарастването става по-бързо в топли помещения при редовна влага. В хладно помещение с температура на въздуха 10-15°С, почвения субстрат трябва да бъде сух; при температура 15-20°С - умерено влажен. При температура над 20°С е необходимо ежедневно поливане. Съчетанието от ниски температури и висока почвена влажност причинява загниване на листата. При отглеждане в хладни помещения трябва да се внимава да не се задържа вода между листата. Поливането се намалява и при слабо осветление или при спиране на растежа. Растенията понасят по-лесно сухия въздух, отколкото прекомерната въздушна влажност. Не са взискателни към светлината, обаче багрите на листата се очертават ясно само при изобилна светлина.

Размножаване: Сансевиерата се размножава чрез семена и вегетативно. Семената се получават чрез изкуствено опрашване. Узряват бавно - 90-150 дни след опрашването. Поникват за 25 до 40 дни. При размножаване через листни резници, застарелите листа се нарязват напречно на сегменти с дължина 6-7 см; оставят се няколко часа на открито, за да завехне отрезът, след което се поставят вертикално в субстрат от пясък и торф. Оптималната температура за вкореняване е 20-22°С. Не трябва да се допуска през този период висока въздушна влажност, която може да причини загниване на резника. След около 30 дни в основата на резника се образуват корени, от които се развива стъблен връх. Тогава младите растения се изваждат и засаждат поединично в саксийки.

Статията е прегледана 16744 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 боряна ангелова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 март 2012 в 20:53

много полезен сайт особено за любители цветари като мен

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook