Галерия
Великденски кактус (Rhipsalidopsis)

Великденски кактус (Rhipsalidopsis)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 юли 2009 г.

Много хора често бъркат великденския кактус с коледния кактус (Schlumbergera). Като цяло, те доста се приличат, обаче, има някои неща, по които могат да се различат, това са листата им - великденският кактус има заострени ръбове на листата си, докато ръбовете на листата на коледния кактус са или заоблени, или със издатинки по крайчетата на сегментите, и формата на цветовете им - на великденчето цветовете са симетрични, със звездовидна форма и понякога ароматни.

Великденският кактус е много атрактивно растение с дълъг период на цъфтеж. Някои разновидности се покриват целите с цветове и могат да имат до 60 цвята. Цвета може да варира от бяло до червено през всички оттенъци на розово. Повечето от рипсалодопсисите предлагани сега са хибриди между Rhipsalidopsis gaertneri и Rhipsalidopsis rosea. Великденските кактуси са предимно с каскадна форма на растеж, но обикновено започват да провисват след като достигнат височина поне 30 см.

Като цяло, рипсалидопсисът е непретенциозно растение, нуждите му зависят от сезона. След като премине опасност от застудяване той може да бъде изнесен на въздух - на балкона или в градината, за през лятото. Поддържа се равномерна влажност на почвата и се подхранва на 15-20 дена с тор за кактуси и сукуленти, с по-голямо съдържание на калий и по-малко на азот.

Великденският кактус се нуждае от период на покой от октомври до февруари. През това време той предпочита хладно място с температура около 13°С. Почвата през този период трябва да изсъхва леко между поливките.

Великденчетата растат добре при температура 21-27°С градуса през деня и 16-18°С през нощта, също така добре е да им се осигури висока въздушна влажност и периодично опръскване.
От февруари растението започва да формира цветни пъпки. За да му помогнем трябва да му осигурим хладно и относително сухо съдържание, докато не се появят пъпките. Tемпературата през този период трябва да бъде около 12-13 градуса.
Щом се появят пъпките растението трябва да бъде преместено на по-топло място с хубаво осветление.По време на цъфтежа не се тори и се внимава с поливането, защото преполиването може да стане причина на окапването на пъпките. Обикновено великденския кактус цъфти през април и май. Температурата през това време е добре да не пада под 16°С.

Почвата за тези кактуси трябва да е лека и пропусклива, на торфена основа със слабокисела реакция, PH от 6.0 до 4.5.

Най-добре растението ще се развива на ярка, но непряка светлина или на шарена сянка, но прякото слънце може да бъде фатално за него. Не е трудно да отгледате великденски кактус от резници. Подсушете сегментите за 24 часа и после ги засадете. Младите растения могат да цъфнат вече на следващата пролет.

Статията е прегледана 18298 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 dimitrina02 (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 юни 2011 в 13:45

Много са красиви великденските кактуси. Имам червен, розов, оранжев, лилав, бял, който още не е цъфтял.

#2 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 октомври 2014 в 18:33

Направо съм изумена-великденчето, което си купих тази пролет /в малка саксийка и доста дребно/ не цъфтя лятото, а сега е напъпило?! Защо ли така се е "объркало"?

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 30 октомври 2014 в 20:33

Вероятно е Коледен кактус, а не Великденски ;)

#4 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 октомври 2014 в 20:48

Напротив, имам си и Коледен /той е различен/, но в момента е "спокоен". Не знам дали могат тук да се качват снимки, за да го покажа? Великденче е!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook