Галерия
Сентполия, африканска теменужка (Saintpaulia)

Сентполия, африканска теменужка (Saintpaulia)

Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 май 2011 г.

Африканската теменужка е едно от най-обичаните и отглеждани цветя от любителите цветари. Тя е компактна и при добри грижи и добро осветление цъфти през цялата година. Цветовете им са с най-различна окраска и форма – кичести , полукичести, звездовидни. Листата им са с различна форма, като особено впечатляващи са пъстролистните видове. В последно време започнаха да излизат най-различни хибриди с много интересни цветове и листа.

Място: Обичат да са на слънчево и светло място без пряко огряване. Ако случайно се намокрят листата в никакъв случай не бива са се излагат на пряка слънчева светлина, тъй като се получават грозни петна.

Поливане: Желателно е да се полива отдолу, но не е фатално ако се полее и отгоре (без да се мокрят листата). Всичко зависи от това как растението ще бъде привикнато. През топлите месеци може да се подържа умерено влажна почвата (без да се преполива). По-добре е да се пресуши отколкото да се преполее, но през зимата трябва да се полива пестеливо, тъй като корените изгниват много лесно и може да загубите растението.

Грижи: Желателно е да се отстранят прецъфтелите цветове, също и повредените листа заедно с дръжката. Много често листата на сентполията се замърсяват от домашен прах, и чистенето може да направите със суха четка за рисуване.

Температура: През зимата температурата да не пада под 15 градуса. При добра осветеност и топло помещение през цялата година сентполията може да ви радва с продължителен и обилен цъфтеж.

Торене: От февруари до август може да се тори при всяко поливане със силно разредена торна вода, а от октомври до февруари - един път месечно. Торът трябва да съдържа в повече количество фосфор и калий.

Размножаване: Чрез листни резници, като се слагат зрели листа във вода или в почва. Във вода вкоренявянето е по-успешно. Прави се следното:

• В малък буркан от бебешки пюрета или друг малък съд сложете няколко парчета дървени въглища, налейте (минерална) вода, опънете тънък найлон, направете дупки и мушнете листенцата в дупките така, че да не си пречат. Може да ги засадите когато пуснат корени или листа. Гледайте листата да останат над почвата и полейте с вода.
• Вкореняване в почва. Почвата (торф) трябва да е лека и да се подържа умерено влажна. Листото не бива да се поставя много надълбоко. Може да смесите малко пясък в торфа за да се вкорени по лесно. Успешно се вкореняват през топлите месеци. Желателно е листото за вкореняване да е откъснато с дръжката.

Ако в една сентполия има няколко издънки, може леко да ги отделите от майката и за по сигурно известно време да ги сложете във вода, за да пусне още корени и едва след тогава го засадете. Може и директно да се засади, но няма гаранция, че ще се хване.

Болести и неприятели: Гниене и брашнеста мана. Много рядко страда от неприятели - червен акар, оранжерийна белокрилка, власеста въшка. Ако случайно се появят може да ги третирате с Лиросект, но тъй като листата не понясят намокряне опитайте само на едно растение и ако не се увредят листата пръскайте. Добре е пръскането да се прави в топло време и в сутрешните часове и третираните растения да са далеч от слънчевите лъчи. Същото се отнася ако са третирани с Топсин или Топаз против гниене или брашнеста мана.
Пръскането с Топаз и Топсин не уврежда растението, само се замърсяват леко листата. Получените бели петна могат да се отстранят със суха четка за рисуване.

Някои популярни видове сентполии:

Saintpaulia inconspicua
Saintpaulia goetzeana
Saintpaulia ionantha
Saintpaulia pusilla
Saintpaulia shumensis
Saintpaulia teitensis

Съответствие на стари и нови имена:

Saintpaulia amaniensis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia brevipilosa = S. ionantha ssp. velutina
Saintpaulia confusa = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia difficilis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia diplotricha = S. ionantha ssp. ionantha var. diplotricha
Saintpaulia grandifolia = S. ionantha ssp. grandifolia
Saintpaulia grotei = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia intermedia = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia magungensis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia magungensis var. minima = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia magungensis var. occidentalis = S. ionantha ssp. occidentalis
Saintpaulia nitida = S. ionantha ssp. nitida
Saintpaulia orbicularis = S. ionantha ssp. orbicularis
Saintpaulia pendula = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia pendula var. kizarae = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia rupicola = S. ionantha ssp. rupicola
Saintpaulia tongwensis = S. ionantha ssp. ionantha var. ionantha
Saintpaulia velutina = S. ionantha ssp. velutina

Статията е прегледана 33458 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook