Галерия
Дипладения, мандевила (Dipladenia)

Дипладения, мандевила (Dipladenia)

Семейство Олеандрови (Apocynaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 юли 2009 г.

В природата дипладенията или мандевила обитава планините на Южна Америка. Съществуват около 100 вида дипладении. Най-често отглежданите са Dipladenia splendens – дипладения блестяща и Dipladenia boliviensis, или боливийски жасмин.

Място: Всички дипладении имат нужда от светло, но защитено от пряко слънце място. При недостиг на светлина те не цъфтят. Най - добрата температура за тях е 18 - 21°C, през зимата по-ниска, около 12 - 15°C.

Поливане: През пролетта и лятото дипладениите се поливат обилно, 2 - 3 пъти седмично, изчаква се повърхността на почвата да изсъхне на 1 - 1.5 см навътре. Полива се с омекотена вода със стайна температура. През зимата поливането е намалено, но трябва да се внимава да не пресъхне напълно растението, защото тогава хвърля листата си.

Грижи: Едно от най-важните неща за успешно отглеждане на дипладенията е високата въздушна влажност. Растенията се нуждаят от редовно пръскане, а също така полезно е да се сложи растението в съд напълнен с мъх или влажен торф.
За да цъфти обилно от март до август дипладениите се подхранват на всеки 2 седмици с тор за цъфтящи.
При пресаждането на дипладениите се използва кисел субстрат с PH 4 - 5.5. За младите растения в почвата трябва да преобладава торф, за възрастните екземпляри – градинска почва с добавка на пясък и горска пръст.
Ако предпочитате да оформите растението като храст – необходимо е правилно подрязване. Цветовете се образуват върху клонките от текущата година, затова през есента или пролетта преди вегитацията клонките се скъсяват до 5 см, а старите клонки се режат почти до нивото на земята. При младите растения връхчетата се прищипват.

Размножаване: Дипладениите се размножават със стъблени резници или рано през пролетта, резниците трябва да са от млади странични клонки, или през юни-юли, тогава резниците се взимат от полувдървени клонки. Резниците се вкореняват в смес от торф и пясък с температурата на почвата не по-ниска от 25°C. Осигурява се висока влажност като резниците се слагат под буркан или найлонов плик. Вкореняването продължава около 3 - 4 седмици. Резниците редовно се проветряват и се поливат при необходимост. След като резниците се вкоренят те се разсаждат в индивидуални саксийки и могат да цъфнат още през първата година.

Някои видове:

Mandevilla boliviensis
Mandevilla dodsonii
Mandevilla equatorialis
Mandevilla jamesonii
Mandevilla sanderi, Dipladenia sanderi - Бразилски жасмин
Mandevilla scabra
Mandevilla splendens, Dipladenia splendens
Mandevilla suaveolens, Mandevilla laxa - Чилийски жасмин

Внимание! Всички части на растението съдържат отровен клетъчен сок!

Статията е прегледана 34176 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 16:28

През зимата дали трябва да се пулверизира?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 януари 2014 в 20:46

Зависи от влажността в помещението. При централно парно отопление никак не би било лошо.

#3 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 21:49

Благодаря. Живея в къща с парно, то през нощта не работи за разлика от апартамент, където режимът е непрекъснат, следователно не е толкова сух въздухът. Но ще рискувам.

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 януари 2014 в 03:46

Аз дипладения не отглеждам, но например у дома нямаме парно отопление и през зимата като цяло си е влажно. Нищо не пулверизирам, включително и орхидеите и растат най-добре. Защо не опитате това, което е написано в статията с поставянето над съд с вода, т.е. въздушната влажност да идва от изпаряващата се вода, а не с опръскване? Това поне за този сезон ми се вижда като по-добра идея. През лятото е ясно, че трябва да се пръска.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook