Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Гуцмания (Guzmania)

Гуцмания (Guzmania)

Семейство Бромелиеви (Ананасови) (Bromeliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 04 август 2009 г.

Гуцманиите са род, представен от около 160 вида. Произхождат от субтропическите и тропическите гори на Централна Америка. На височина могат да достигнат до 50 – 60см. Листата им са издължени с форма на меч, жилави и израстват близо до почвата. Цветовете са разнообразни по форма и цвят – жълти, оранжеви и червени.
При гуцманиите липсват бодли както при останалите представители на сем. Ананасови, което ги прави предпочитани стайни растения. Цъфтят доста продължително време – до половин година при създаване на подходящи условия в дома.

Място: Растенията не обичат директна слънчева светлина. Най-добре се чувстват на сенчесто и влажно, но светло място. Имат нужда от светлина от 12 до 18 часа на ден.
От личен опит, както и от опита на много любители на това растение може да се заключи, че за нашите климатични условия гуцманията се развива много добре и цъфти, ако се отглежда на източен / югоизточен прозорец с директно слънчево греене.

Поливане: Тези растения имат нужда от висока влажност, но в никакъв случай не бива да се преповиват. Поради факта, че имат слабо развита коренова система, поливането става отгоре в розетката на растението. В горещите летни дни се полива по-обилно в розетката, а през зимата – пестеливо в почвата. В розетката се сипва толкова вода, колкото растението може да изпие за ден – два. Ако водата се задържи по-дълго е добре да се излее и да се сипе прясна за да се избегне гниене.
Тори се от май до септември веднъж месечно със специален тор за бромелии или с такъв за стайни растения, но с двойно намалена доза. С торната вода може да се полее в розетката, както и да се пулверизира.

Грижи: Гуцманиите имат нужда от висока температура и висока въздушна влажност. Оптималната температура е между 18°С и 22°С. Особено важно за добрият им външен вид е ежедневното овлажняване през горещите летни дни у нас. Това става с пулверизиране или поставяне на саксията на растението в паничка с вода (саксията не бива да е във водата, а над нея).

Размножаване: След прецъфтяване на майчиното растение, най-често то загива. От него обаче излизат многобройни издънки, които се отделят внимателно от майчиното растение и се пресаждат в лека, пропусклива на влага и въздух почва, с леко кисела реакция – pH 5. Почвата се композира от торфопочвена смес с добавен перлит и дървени въглища. Спокойно може да се ползва и готова почвена смес за орхидеи.
Задължително се прави и добър дренаж – от 1/3 до ½ от височината на саксията.
Гуцманията може да се размножи и със семена – във влажна обеззаразена почва с температура около 30°С на сенчесто място.

Вредители и проблеми: Листни въшки, акари и памуклийки. Ако забележите вредители опитайте първо да почистите листата с памуче, напоено в спирт. Ако това не помогне – третирайте с инсектицид. При нападение от памуклийки поради образуваните от този вредител "памучета" е възможно да се развият и гъбични заболявания.
Пазете растението от преполиване, тъй като е възможно да се развият гъбички.

Съвети: След прецъфтяване на майчиното растение то загива, но спокойно можете да оставите издънките в същата саксия. Тясното място не бива да ви притеснява, тъй като гуцманиите се хранят предимно от листата и малкото почва не е от значение за слабо развитата им коренова система. Така се получава буйна листна маса и много цветове.

Статията е прегледана 56322 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 silvita (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 февруари 2011 в 09:05

Много полезна статия!

#2 Нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 май 2011 в 19:17

Много красиво цвете,за което казват ,че е цветето на щастието.Статията ми хареса,защото научих полезни неща за това цвете.

#3 Магдалена (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 май 2011 в 06:34

А моята гуцмания вече две години не иска да цъфти!Какво да направя, за да се появят отново цветове?

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 май 2011 в 06:41

Майчиното растение не очаквай да цъфне. След цъфтежа, от него излизат бебета отстрани. Те биха цъфнали. Майчиното растение умира рано или късно.
Ето тук малко информация

#5 mena (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 юни 2011 в 15:39

Благодаря ви много. Много ми помогнахте. Получих Гуцмания за 8-ми март. След време тя започна да вехне и си мислех, че съм я загубила. Но благодарение на вас я запазих и сега тя си има бебета. Благодаря ви!

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 03 юни 2011 в 15:54

Благодаря за добрите думи. Това само може да ме радва. :-)

#7 Али (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 август 2011 в 14:26

гусманията може да бъде накарана да цъфне, като се сложат няколко ябълки в саксията и се увие в прозрачена найлонов плик, след 7-8 дни се маха плика, заедно с ябълките и след това много скоро ще получите цвят :) успех!

#8 manol doynov (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 октомври 2013 в 13:41

Много красиво цвете.

#9 Иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 юни 2015 в 08:59

Моята майка, леко е започнала да прецъфтява, а на нейно място в цвета й са се появили нови червено-бели листчета. Това нормално ли е? Иначе имам едно малко бебе, огледах я и ще се появи още едно. :) Гледам я на източен прозорец, с не пряка, но достатъчна слънчева светлина. Поливам я малко в почвата, и малко в розетката(още на същият ден махам водата от розетката, за да не се получава гниене). Бърша листата й с влажна кърпа (не я пулверизирам), но явно й харесва. По въпросът за въздуха, отварям прозореца, няма проблеми с въздушните маси. Не е торена, бих искала да знам, ако купя тор за цъфтящи стайни растения, колко трябва да сложа, за да й е добре? И колко често може да се прави това? Притеснява ме малката саксия, само четири-пет пръста е, а гуцманията ми е две педи и малко. Времето за пресаждане обаче мина, а и не знам как да я дренирам... Знам, че дренажът е от 1/2 до 1/3 от саксията, но не знам какво съдържа. Ако може някой да помогне ще съм благодарна!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook