Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Галеандра (Galeandra (Gal.))

Галеандра (Galeandra (Gal.))

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 август 2009 г.

Галеандрата произхожда от тропическа Америка. Разпространена е от Южна Флорида до Бразилия, включва ослепителни видове с много атрактивни цветове, предимно от 0 до 500 м н.в., но се среща и на доста по-голяма височина.

Галеандра (Galeandra)Описание: Растенията са средни на големина (20-25 см) и привличат внимание с издължените си, заострени псевдобулби. Те са стройни, продълговати и са свързани помежду си с много къси коренища, което определя компактния им растеж. Листопаден вид, с тесни ланцетни листа. Само новите издънки са снабдени с листа.
Най-интересна е формата на цветовете – разположени по края, венче- и чашелистчетата са извити назад, а устната е тромпетовидна, тубулна. Цветoвете са двуполови, те обикновено са доста големи, с издадена подутина в основата на устната. Ясно изпъкващата устна върху стройните псевдобулби придава на растенията неповторим вид. Съцветията - метла на някои видове може да цъфтят няколко пъти последователно, а други губят всички листа по време на цъфтежа.

Галеандра (Galeandra)Начин на отглеждане: Повечето орхидеи от род Галеандра са епифити, но също така има и няколко вида земни, които се отглеждат в съответната среда. Не са от най-лесните за отглеждане и затова рядко се срещат в колекции.
Необходимо условие за успешното развитие на растенията е добро движение на въздуха, умерено ярка светлина, влажност и междинни до по-ниски температури през лятото. За отглеждане в оранжерия се препоръчва да се възпроизведе атмосферата на Cattleya.
Растенията виреят по-добре привързани, отколкото в саксии, но и този начин е възможен. Те трябва да бъдат окачени в умерено топло помещение на полусенчесто място.
По време на израстването орхидеите понасят вода, ако е възможно да изсъхват бързо. След като издънките израснат, растенията може да се окачат на по - светло и да се поливат по - малко.
Цъфтят от пролетта до есента, с цветоноси, които излизат от върха на достигнала зрелост булба. През този период искат добро овлажняване и подхранване. Започнат ли да жълтеят листата, се намалява количеството вода и торенето се спира. След цъфтежа трябва да останат сухи на хладно място до началото на развитие на новите стръкове.

Температура: Умерена - нощна 15-18°C; дневна 20-28°C.

Светлина: През зимата - слънчева светлина, засенчване през лятото, като е възможно да се отглеждат в градина.

Поливане: На всеки 7 дни, чрез обливане или потапяне. Не е необходимо пулверизиране.

Торене: От май до септември на всяко второ поливане.

Период на почивка: Изискват засушаване през зимния период. Може да се огряват от слънцето. Температура: 16-22°C. Може рядко слабо поливане при умерени и не много студени зимни температури.
В края на зимата и рано напролет започват да образуват нови булби. Постепенно се възобновява режима на поливане и торене.

Видове: Gal. batemannii, Gal. baueri, Gal. dives, Gal. claesiana, Gal. devoniana, Gal. lacustris, Gal. pubicentrum.

Galeandra baueri е предствител на род, който живее епифитно по върховете на борове на височина от 4900 фута / 1500 м надморска височина в Мексико.

Статията е прегледана 7231 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook