Катлея (Cattleya gaskelliana) (Cattleya gaskelliana)

Катлея (Cattleya gaskelliana) (Cattleya gaskelliana)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 август 2009 г.

Тези катлеи произхождат от Венецуела. Могат да се срещат се на 700 - 1000м надморска височина. Растат като епифити по високите дървета, по-рядко се срещат като литофити по открити скали, изложени на силно директно слънце.

Информация за растението и цветовете: Средно по размер растение достига до около 40 - 45см, което е симподиален епифит или литофит.
Всяка псведобулба има по едно плътно листо с дължина около 23см и ширина до 7см.
Всеки цветонос има по 2 - 5 цвята, всеки с диаметър около 13см. Цъфтят от юни до октомври, а пика е през юли.

Светлина: 2500-3500fc. Растенията трябва да получават най-много светлина през зимния период. Препоръчва се постоянно движение на въздуха, като предпазна мярка срещу изгаряне на листата от директното слънце.

Температура: Характерно е, че температурите почти не се променят през цялата година. Дневните температури следва да са между 26°C и 28°C, а нощните варират от 17°C до 19°C. Средна дневно - нощна температурна разлика трябва да е около 8 - 10°C. Най-голяма е температурната разлика в края на пролетта (11 - 12°C), което стимулира образуването на цветоноси.

Влажност и валежи: Постоянна висока влажност 80-85% с леко понижаване до 75% през зимата.
Няма изразен сух период, но през зимата валежите са по-малко. В домашни условия растението трябва да се полива обилно през периода на растеж, като субстратът трябва да изсъхва между две поливания. През зимата, след оформянето (съзряването) на новите булби, се намалява поливането без да се спира напълно. Растенията не трябва да остават сухи за повече от няколко дни. В естесвени условия по-малкото количество дъждове през зимата се компенсират от ежедневните мъгли и росата сутрин.

Период на покой: Не трябва да се забравя, че в естествени условия през зимата е топло т.е. няма значимо понижение на температурите. През зимата намаляваме поливането без да го спираме.

Торене и субстрат: Торене с 1/4 до 1/2 от стандартното разреждане. Отглеждат се в саксии с бързосъхнещ субстрат (средна фракция кори + перлит + дървени въглища).

Статията е прегледана 9426 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook