Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Азалия, Азалея, Рододендрон (Azalea indica ( Rhododendron ))

Азалия, Азалея, Рододендрон (Azalea indica ( Rhododendron ))

Семейство Пиренови (Ericaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 04 декември 2011 г.

Поради красивите си цветове е фаворит сред стайните цветя. Повечето азалии, които се отглеждат у дома спадат към индийските азалии Phododendrom simsii. Има над 1500 хибрида. В цветарските магазини се предлагат към 50 сорта с различна форма и големина. За разлика от другите цветя, азалията започва да цъфти след като времето захладнее и цъфти до Април. Цветовете и са бели, розови, шарени, цикламени и др. В цветарските магазини може да се намери и японска азалия – Phododendrom obtusum - цветовете са по-дребни и тя е подходяща за градина на места, където климата е по-мек. Колкото е по-възрастно растението, с толкова по големи цветове цъфти.

Температура: Азалията се нуждае от светло и хладно помещение с оптимална температура 10-20°С. В средата на пролетта е добре да се изнесе навън, но не на директно слънце. За да цъфти обилно, се прибира в хладно, но светло помещение през есента. По време на цъфтеж изисква много светлина без директно слънчево огряване и температура около 15°С.

Грижи: За да се образуват повече цветове, връхните цветове на азалията се пензират, а за по-големи цветове е нужно прецъфтелите и новопокарали клонки да се премахват и да се оформя като малък храст. Азалията се полива главно чрез потапяне във вода. Азалията страда при засушаване, но и прекалената влага не е за препоръчване. Изисква неваровита вода, без събиране на вода в горната част на саксията. От време на време към водата в която е ще се натопи азалията може да се добави тор. Азалията обича тор за кисели почви. С торенето се допринася за пищен цъфтеж. След периода на цъфтеж азалията се подрязва ниско. Хубаво и се отразява всекидневното пръскане, но не и докато цъфти. По време на цъфтеж не се пулверизира - образуват се грозни петна по цветовете.

Пресаждане: Азалията се пресажда много рядко, когато корените са запълнили саксията. Отглежда се в плитки и широки саксии. За пресаждане на азалията се използва специална почва за азалии или почва от борова гора.

Неприятели: Щитоносни въшки, червен акар, трипси. Тези неприятели можете да третирате с: Нурале, Моспилан, Талстар и др.

Болести: Сиво гниене, восъчна болест, фитофторно гниене.

Фитофторно гниене - почвата в която са засаждат растенията, трябва да е стерилизирана и с добър дренаж, болеста се забелязва късно и поради това често растението умира. Срещу фитофторното гниене можете да поливате с Рудомил голд.
Сиво гниене – не трябва да се допуска висока влажност, да не се сгъстява много короната на растението, и да се премахнат увредените части, след което да се третира с Топсин.

Статията е прегледана 44307 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Виктория (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 август 2011 в 14:29

Здравейте,
Купих три азалии, но след два месеца им изпокапаха листата, цветовете прецъфтяха и сега съм ги орязала и ги поливам. Моля, за Вашето мнение дали ще се възсановят?
Благодаря

#2 Galq Popova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 октомври 2013 в 17:31

Аз също имам три азалии, като ги купих бяха пални с цветове, но след като окапаха, тази година не са се показали нито листата, нито цветовете! Дали ще се възстановят?

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 октомври 2013 в 17:41

Поне листа трябва да имат. Не е добре, че няма листа. Отрежете някоя клонка и проверете дали отвътре е зелено или изсъхнало. Поне ще е някаква индикация, че надеждата не е умряла напълно и цветето не е вече в рая на азалиите.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook