Галерия
Импатиенс (импациенс, циганче) (Impatiens)

Импатиенс (импациенс, циганче) (Impatiens)

Семейство Балсаминови (Balsaminaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 18 август 2009 г.

Много непретенциозно и обилно цъфтящо растение, което цъфти с най-разнобразни багри. Цветовете най-често са чинийкоподобни или кичести.

Видове: Impatiens waleriana Hook има силно разклонено, стелещо се светлозелено стъбло с височина 25-35 см и елипсовидни леко назъбени листа, светлозелени или тъмни с лилавеещ, бронзов оттенък.
Венчелистчетата са с асиметрични листенца и малка елегантна шпора. Обагрени са разнообразно - бяло, розово, оранжево, кораловочервено, цикламено, яркочервено, лилаво. Impatiens new Guinea е с пъстри листа и цъфти в бяло с най-различни оттенъци.

Грижи: За да цъфти трябва да е на слънчево и топло място. Цветето се развива добре и в цветните сандъчета на балкона. И през зимните месеци температурата на помещението не трябва да пада под 15 градуса. При топло време се полива обилно, но без да подгизва, а през зимата пестеливо. Редовното торене допринася до обилния цъфтеж. От септември се ограничава торенето. Ако през зимата е станало голямо растение, може да се подреже.

Размножаване: Лесно се вкореняват отрязаните клончета, като се слагат във вода и за кратко време пускат корени. Няколко месеца след засаждане новозасаденото клонче започва да цъфти. За обилен цъфтеж изисква всяка година е нужно да се подменя пръстта, саксията да не е голяма - трябва да е изпълнена с корени.

Вредители: Много често се напада от акари и оранжерийна белокрилка. За да ги отстраните пръскайте редовно с Моспилан.

Статията е прегледана 35616 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook