Меконопсис, син хималайски мак (Meconopsis)

Меконопсис, син хималайски мак (Meconopsis)

Семейство Макови (Papaveraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 март 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба              
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Това са група многогодишни или едногодишни растения от семейството на маковете, които се отглеждат заради прекрасните си сини цветове. Различните видове варират доста на височина – от 30 до 180 см. Листата са продълговати, мъхести, с назъбени краища. Цветовете са големи, сини, събрани в съцветия и се появяват през лятото. Произхожда предимно от Китай и Тибет, въпреки че някои от видовете се срещат и в Европа. Отглежда се като външно растение

Меконопсисът се нуждае от хладно лято, в жегите страда доста. Предпочита влажна, богата на хумус и листовка, кисела почва и сенчесто или полусенчесто място. Размножава се от семена или чрез разделяне.

Най-често се отглеждат видовете:

M. betonicifolia – най-разпространеният вид и лесен за отглеждане, цветовете са небесно сини с диаметър 7-12 см, цъфти през юни и юли, на височина достига до 100-150 см;

M. Lingholm – естествено получен култивар през 1970 година – с по-едри и наситени цветове, многогодишник, сравнително лесен за отглеждане. Цъфти в началото на лятото;

M. grandis – двугодишен, наситено син, достига до 120 см. При отглеждане на максимално хладно и сенчесто място, расте като многогодишен вид.

Произход:  Западен Китай
Особености: копринено небесно син цвят
Цъфтеж:  май-юни
Зимоустойчивост:  Z6-8
Описание:  Растение с изправен хабитус, яйцевидни листа, силно овласени с къси власинки, височина до 60 см.
Разстояние на разсаждане между растенията: 45 см
Изисквания към почвата: Влажни кисели почви богати на органика с рН 5.2-6.2;
Осветеност: Изисква пълно слънце в условия на прохладен летен климат, на защитено от вятър място. Отглеждан в условия на горещ климат за предпочитане е шарената сянка – полусянката.
Използване в озеленяването: Особено любим в скална градина или влажна ливада в компанията на Rodgerisia aesculifolia, Iris kaempferi и Primula х bulleesiana (всъщност всяка влаголюбива и лятноцъфтяща примула, защото посочената тук е краткоживееща).
Изисквания за покълване: Тези семена покълват бързо в зависимост от вида и произхода им. Ако не се появят след 3-4 седмици, следва период на охлаждане период от 2-3 седмици и пак на топло. Всъщност за хималайския Меконопсис, студената стратификация е задължителна.
След поникване посевът се държи при 12 ° C в продължение на няколко седмици.
Най-доброто време за посев: ноември – март.
От засяване до покълване: 2 - 4 седмици.
От покълване до пикиране: 4 - 6 седмици.Готово за засаждане в градината след пикирането за 8 - 10 седмици. Това означава, че младите растения могат да се пикират много внимателно, без разкъсване на корена в млада възраст. Правило, което важи за повечето макове.

Статията е прегледана 14335 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook