Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Изсипливче (Herniaria glabra L. и Herniaria hisuta L.)

Изсипливче (Herniaria glabra L. и Herniaria hisuta L.)

Семейство Карамфилови (Caryophyllaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 октомври 2009 г.

Едногодишни, двугодишни или многогодишни тревисти растения, с полегнало, силно разклонено стъбло, дълго 10-20 см. Листата са елипсивидни, целокрайни, с ципести прилистници. Цветовете са дребни, жълтозелени, разположени в групички по 5-12 в пазвите на листата. Стъблата и листата на Herniaria glabra са голи, светлозелени, а на Herniaria hisuta са влакнеси и сивозелени. Плодът е разпуклива кутийка с едно семе. Цъфти от април до август.
Расте по сухите, каменисти и тревисти хълмове на цялата страна. Използат се надземните части (Hebra Herniariae glabrae и Hebra Herniariae hisutae).
Двата вида се берат, сушат и опаковат поотделно.
Съдържа около 3% тритерпенови сапонини, кумарините скополетин, умбелиферон , херниарин, дъбилни вещества, флавоноиди и етерично масло. Пикочогонно и успокояващо спазмите на гладката мускулатура средство. Най-често се използва при възпаление и пясък или камъни в бъбреците и пикочния мехур и по-рядко при отоци.
Прилага се запарка от 3 чаени лъжички ситно нарязани стъркове в 1/2 л. вряща вода. След 15 мин. запарката се прецежда и се изпива на порции за 1 ден.

Статията е прегледана 5734 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook