Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea L.)

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea L.)

Семейство Пиренови (Ericaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 октомври 2009 г.

Вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см. с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени с тъмни точици. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.
Расте по каменливи поляни и из иглолистните гори на Централна и Западна Стара планина, Родопите, Рила, Витоша.
За лечебна цел се събират листата (Folia Vitis-idaeae), които след изсушаване са овалноелипсовидни, с подвит надолу ръб и тъмни точици (жлези) по долната повърхност. Събират се преди или по време на цъфтенето, като се отрязва с нож облистената надземна част, суши се, след което се отделят листата.
При бране да не се смесва с мечото грозде, което има клиновидно стеснени към основата листа, без точици от долната страна.

Съдържа около 6% арбутин,следи от хидрохонин, около 8% катехинови танини,флавоноидни вещества, урзолова и кафена киселина,витамин С.Поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип, листата на червената боровинка се понасят по-добре от тези на мечото грозде, но са с по-ниско съдържание на арбутин.
Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища, като пикичигонно и противовъзпалително средство.
Прилага се отвара от 3-4 чаени лъжички нарязани листа в 250 мл.вода, които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Статията е прегледана 7118 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook