Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Вишна (Prunus cerasus L. (Cerasus vulgaris Mill.))

Вишна (Prunus cerasus L. (Cerasus vulgaris Mill.))

Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 октомври 2009 г.

Високо до 8 м. дърво със широка корона. Листата са продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5-10см. дълги и 3-5см. широки. Цветовете са бели, 2-3 см. в диаметър, събрани по 2-4 в сенниковидни съцветия в основата с дребни листа. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април - май.
Вирее из цялата страна до 1500 м. надморска височина.
За лечебни цели се използват дръжките на зрелите плодове на Stipites Cerasorum.
Съдържа танини, флавоноиди, кумарин, органични киселини, захари и др. Плодът и плодните дръжки се използват като сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.
В народната медицина се използват предимно дръжките. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 гр. вишневи дръжки, които се кипват в 1 л. вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг. вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 мин.по-късно плодовете се пасират. Напитката се изпива за едно денонощие.
Приготвят се и водно - спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете, които също оказват пикичогонно действие.

Статията е прегледана 5981 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook