Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Бъзак (тревист бъз) (Sambucus ebulus L.)

Бъзак (тревист бъз) (Sambucus ebulus L.)

Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 октомври 2009 г.

Многогодишно тревисто растение с неприятна миризма. Стъблото е високо 50-200 см. изправено, с мека шуплеста сърцевина. Листата са нечифтоперести с 9-11 (5-13) заострени, напилени листчета. Цветовете са бели или бледорозови. Плодът е черен, сферичен, блестящ, около 4 мм в диаметър с червеникъв сок и 3-4 костилчици. Цъфти през юни - юли, а узрява през септември - октомври.
Разпространен е из цялата страна до 1800 м. надморска височина. Използват се плодът (Fructus Ebuli) и коренът (Radix Ebuli), а по-рядко и цветовете (Flores Ebuli).
Цветовете съдържат незначително количиство етерично масло, циногенен гликозид и захари; плодовете - антоцианови багрилни вещества, захари, валерианова, ябълчна и винена киселина, дъбилни вещества,смоли, пектин, витамин С и др. В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен. В корените се съдържат дъбилни вещества и танини.
Има диуретично, антимикробно и потогонно действие.
Растението се използва от дълбока древност при много и различни заболявания: отвара от корените - при бъбречни заболявания; запарка от цветовете - при трудно уриниране и за изпотяване; чай от листата - при чревни колики; гъст екстракт от плодовете - при безапетитие, анемия, отпадналост и местно втриване върху кожата при ухапване от насекоми, при хемороиди и ревматизъм.
Запарката и отварата се правят при съотношение 5-10 гр. билка на 300-400 мл.вряща вода. Пие се по една кафена чашка 3 пъти дневно.

Статията е прегледана 23207 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Валя Маркова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2011 в 19:19

Може ли бъз да се пие изсушен и по колко зрънца на ден?

#2 КРИСТИНА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 юни 2011 в 14:15

РАЗБИРА СЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ. АЗ ЛИЧНО ГО ПИЯ ЗА ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ ПО 30 ЗРЪНЦА НА ДЕН. ТРИ ПЪТИ ПО 10 ЗРЪНЦА. ЗАВИСИ ЗА КАКВО ВИ ТРЯБВА.

#3 ely.georgieva (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 октомври 2011 в 19:58

Може ли набрания бъзак да се смеси с мед и така да се консумира и по колко?

#4 dara25 (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 май 2012 в 20:24

Това е една страхотна статия.Може да помогне на много болни,особено когато узрее бъза се берат плодовете и се налагат със захар,а след 40 дни започва да се пие сиропа,който е зареден с много витамини и минерали помага при много болести.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook