Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Дяволска уста (Leonurus cardiaca L.)

Дяволска уста (Leonurus cardiaca L.)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 16 ноември 2009 г.

Многогодишно тревисто растение, високо до 150 см. с четириръбесто надлъжно набраздено кухо стъбло. Листата са длановидно нарязани. Цветовете са разположени по няколко в пазвите на горните листа и образуват прешлени. Съцветието е класовидно. Венчето е светлочервено и е около два пъти по-дълго от чашката. Горната устна на венчето е продълговата, извита, а долната е триделна, с къси, тъпи дялове. Плодът е сух, разпада се на четири тристенни орехчета. Цъфти от юли до септември. Да не се допуска примес с вида Leonurus marrubiastrum L., чиито листа са цели и венчето не е по-дълго от чашката. Среща се из цялата страна по тревисти и буренливи места до 1000 м. надморска височина.
Използва се цъфтящата надземна част заедно с листата (Hebra Leonuri). Основни биологично активни вещества са флавоноловите гликозиди, 3% дъбилни вещества, сапонини, следи от етерично масло, смоли, горчиви вещества, стахидрин до 0,4% и др.
Билката притежава свойства, близки до тези на валерианата. Успокоява централната нервна система, има противогърчово действие, понижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и увеличава силата на сърдечните съкращения.
Прилага се при повишена нервна възбудимост, безсъние, хистерия, сърдечни неврози, начални стадии на хипертония, кардиосклероза, леки форми на Базедова болест, климактерични нервни смущения.
В българската народна медицина дяволската уста се употребява още като диуретично и противокашлично средство, при главоболие, нередовна менстурация, анемия и др.
Съществуват готови лекарствени препарати от дяволска уста, които се продават в аптеките - леунорин. В домашни условия се приготвя запарка от 2 супени лъжици дрога в 500 мл. вряща вода. Пие се по една водна чаша 3-4 пъти дневно.

Статията е прегледана 7403 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook