Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Маточина (лимонче) (Melissa officinalis L.)

Маточина (лимонче) (Melissa officinalis L.)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 18 ноември 2009 г.

Многогодишно тревисто растение с приятна лимонена миризма. Стъблото е 30-40 см. високо, покрито с власинки. Листата са широко яйцевидно ромбични или продълговати, тъпо назъбени. Цветовете са бледожълти, бели или розови. Плодът е съставен от четири едносеменни яйцевидни орехчета. Цъфти юни - септември.
Расте из храсталаци, редки гори, из дворове и градини из цялата страна.
Използват се листата (Folia Melissae) и цъфтящите връхни части на стъблото (Herba melissae).
Съдържа етерично масло, в състава на което влизат цитрал, цитронелол,гераниол, линалол и др. Седативното действие се дължи на цитрала. Освен това в дрогата се съдържат тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.
Маточината успокоява нервната система, има спазмолитично (антиспастично), болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.
Дрогата се използва широко и влиза в състава на много билкови чаеве за лечение на различни нервни нарушения - неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход и др.
Външно намира приложение за гаргара при възпаление на венците и устната лигавица и под формата на компреси и лапи при циреи, ревматизъм и др.
Прави се запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 мл. вряща вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една воднна чаша 3 пъти на ден.

Статията е прегледана 6792 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 danielbonev (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 юли 2011 в 13:12

Здравейте.Преди един месец и половина си купих маточина и я засях в саксия.До този момент не е изкарало абсолютно нищо.Как да процедирам за да ми израстне маточината?

#2 Ив_лина (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 юли 2011 в 22:08

Аз я прихванах от корени,обаче я засях на открито,сега вече е цял храст,обича да е нашироко..

#3 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2013 в 13:57

Нищо не пишете как се отглежда? Чрез семена или разсад, по кое време? Реже ли се, полива ли се? Повърхностна статия.Все пак в сайта влизат хора, които се интересуват най-вече от това, как да си отгледат растение!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook