Хмел (Humulus lupulus L.)

Хмел (Humulus lupulus L.)

Семейство Конопови (Cannabaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 02 декември 2009 г.

Многогодишно, увивно, тревисто растение. Стъблото е 3-6 м. дълго, ръбесто, кухо, покрито с къси извити шипчета. Листата са длановдно нарязани. Мъжките цветове са жълтозелени, дребни, събрани в съцветие метлица. Женските цветове са разположени в жълтозелени, люсповидни прицветници, които образуват 2-3 см. дълги, увиснали шишарковидни съцветия. По вътрешната страна на прицветните люспи се намират жълти, етеричномаслени жлези. Плодът е сивкаво, яйцевидно, около 3 мм дълго сплеснато орехче. Цъфти май - август.
Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна докъм 1000 м. надморска височина. Отглежда се и като културно растение в различни райони на страната. За лечебни цели се използват шишарковидните съцветия (Strobili Lupuli) и жлезите (Glandulae Lupuli, Lupulinum).
Жлезите съдържат 1-3 % етерично масло с твърде различен състав Най-високо е съдържанието на алифатния терпен мирцен и секвитерпените фарнезен и хумулен. В състава на етеричното масло са установени над 100 съединения от най-различен тип. От смолистото вещество на дрогата са изолирани редица флороглуцинови производни, между които хумулон и лупулон със силно горчив вкус. На тези съединения се дължи седативното действие, но те бързо се окисляват и губят биологичната си активност. Установени са и тритерпени.
Шишарките на хмела имат общоуспокояващо, болкоуспокояващо и протвоспастично действие. Влизат в състава на различни сборове с успокояващо действие. Притежават още диуретично и противовъзпалително действие, възбуждат апетита и подобряват храносмилането.
Доказано е, че екстракти от шишарките на хмела имат естрогенен ефект. Прилагат се при нервна възбуда, при безсъние, при полова възбуда, климактерични нервни оплаквания. Като спазмолитично, диуретично и противовъзпалително средство те се употребяват още при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, за повишаване на апетита.
Външно шишарките на хмела се прилагат под формата на лапи и компреси при кожни рани, при ревматични и подагрозни болки. Използват се още при ранно опадане на косата.
От шишарките се приготвя запарка, като една чаена лъжичка ситно нарязани шишарки се заливат с 250 мл.вряща вода (доза за един ден). Жлезите (лупулин) се вземат в доза 0,1-0,2 г.2-3 пъти дневно.
Трябва де се има предвид, че растението е отровно. При предозиране на лупулина (вземане да доза 1-2 гр.) се наблюдава гадене, повръщане, главоболие, стомашни болки.

Статията е прегледана 6369 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook