Жълта комунига (Melilotus officinalis (L.) Pallas)

Жълта комунига (Melilotus officinalis (L.) Pallas)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2009 г.

Двегодишно тревисто растение с разклонено, високо до 1,5 м. стъбло. Листчетата са продълговато елипсовидни, по ръба остро надиплени. Цветовете са жълти, по-дълги от 3 мм. с характерното за пеперудоцветни устройство, събрани в изправени гроздовидни съцветия. Плодът е дребен, заострен към върха боб. Цъфти от юни до септември. Расте навсякъде като плевел. Да не се смесва с бялата комунига (Melilotus alba Medic), чиито цветове са бели.
За лечебна цел се използва надземната част (Hebra Meliloti officinalis) или листата и цветовете (Flora et flores Meliloti officinalis), събрани в началото на цъфтеж.
В прясното растение се съдържат кумаринови гликозиди, които при сушенето се разпадат и отделят кумарин. Дрогата съдържа още флавоноиди, дъбилни вещества и смоли.
Комунигата успокоява централната нервна система, има сънотворно и болкоуспокояващо действие. Освен това тя има спазмолитично и противосъсирващо действие.
Прилага се при повишена възбуда на нервната система, при неврастения, хистерия, нервни припадъци, безсъние, главоболие, климактерични нервни оплаквания. Използва се от народната медицина още при високо артериално налягане, нередовна менстурация, за увеличаване млякото на кърмачки, при диарии, газове в червата.
Широко приложение намира външното прилагане на запарки от комунига като противовъзпалително и омекчително средство при ревматични ставни отоци, при циреи, гнойни рани, при оток и втвърдяване на гърдите у кърмещи жени и др.
За вътрешна употреба се приготвя запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога и 1/2 л.вряща вода (оставя се да престои 2-3 часа). Пие се по една винена чаша 3 пъти на ден.
Да се има предвид, че големи дози комунига могат да предизвикат сериозни токсични прояви : главоболи, сънливост, повръщане, чернодробни увреждания тежки кървоизливи.
За външна употреба се прави запарка от 2 супени лъжици дрога и 1/2 л. вряща вода.

Статията е прегледана 6543 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook