Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Седефче (Ruta graveolens L.)

Седефче (Ruta graveolens L.)

Семейство Седефчеви (Rutaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 16 декември 2009 г.

Многогодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма. Стъблата са прави, в основата вдървеняващи, голи, разклонени, 15-60 см. високи, а при отглеждане достигат и до 1 м. Листата са последователни, перести, с тъмни точковидни жлези. Цветовете са жълти, събрани в рехави щитовидни съцветия. Плодът е 4-5 гнездна разпуклива кутийка. Цъфти май-август.
Расте по сухи, каменливи и скалисти места докъм 400 м. надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение. Използват се цъфтящите връхни клонки (Hebra Rutae).
Седефчето е с твърде разнообразен химичен състав. Фармакологично действие имат три основни групи съединения : Алкалоиди, фурокумарини и етерично масло. В дрогата се съдържат освен това флавоноиди (рутин), лигианови съединения и др.
Седефчето притежава нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие. Използва се при лечението на някои нервни заболявания - неврастения, епилипсия (като помощно средство), хистерия, виене на свят и др. Използва се в народната медицина и при някои очни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, при хемороиди, кожни обриви.
Външно се употребява при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго и др.
Приготвя се воден извлек от 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога и 500 мл. студена вода. Оставя се да кисне 8 часа. Пие се по една винена чаша 3-4 пъти на ден.
Да се има предвид, че растението е отровно и не трябва да се приема продължително и без лекарски контрол. Употребата му при бременност е забранена!Контактът с листа на седефче може да доведе до дразнене, зачервяване , сърбеж и оток на кожата.

Статията е прегледана 7811 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook