Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Червен божур (Paeonia peregrina)

Червен божур (Paeonia peregrina)

Семейство Божурови (Paeoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 31 декември 2009 г.

Многогодишно тревисто растение с късо коренище и вретеновидно надебелени, грудковидни корени. Стъблата са 50 - 90 см. високи, набраздени, гладки неразклонени. Листата са последователни, 2 пъти пересто или тройно наделени с тясно елипсовидни крайни дялове. Цветовете са тъмно- или светлочервени, по-рядко розови. Плодът е сборен, съставен от 2-3 кадифено мъхести мехунки, всяка с по няколко черни, лъскави семена. Цъфти май - юни.
Расте из храсталаци и редки гори по каменисти и тревисти места из цялата страна до към 1000 м. надморска височина.
Използват се корените (Radix Paeoniae), венчелистчетата (Flores Paeoniae) и семената (Semen Paeoniae).
Корените и семената съдържат алкалоидоподобно вещество перегринин, резорциново производно пеонол, скорбяла, органични киселени и др. Венчелистчетата съдържат антоциановия гликозид пеонин и други пигменти.
Корените имат противогърчово и болкоуспокояващо действие. Засилват тонуса на матката, засилват перисталтиката и тонуса на червата. Стимулират процеса на кръвосъсирване.
Корените се използват в народната медицина като помощно средство при епилепсия, за лечение на хемороиди, за улесняване изхвърлянето на бъбречни камъни. Имат болкоуспокояващо действие при ревматизъм, подагра.
Да се има предвид, че дрогата е токсична. В големи дози божурът може да предизвика аборт, да доведе до обилна менстурация.
От корените се приготвя отвара, като една чаена лъжичка от тях се залива с 500 мл. вода и се варят пет минути. Взема се по една винена чаша три пъти дневно.
От венчелистчетата се прави запарка, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 мл.вряща вода и се оставя да кисне 1 час (доза за един ден).

Освен разгледаните растения с успокояващо нервноукрепващо действие се характеризират още розмаринът (Rosmarinus officianilis L.), полският мак (Papaverrhoeas L.) и други.

Статията е прегледана 6605 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook