Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Риган, балкански чай, черновръхче (Origanum vulgare L.)

Риган, балкански чай, черновръхче (Origanum vulgare L.)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 09 януари 2010 г.

Расте из храсталаците, сечищата, окрайнините на горите, каменистите поляни във всички наши планини до горната горска граница. Среща се в няколко разновидности.

Описание: Многогодишно тревисто растение с право, четириръбесто и разклонено в горната си част, рядко окосмено стъбло, високо до 60 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки,продълговато яйцевидни, слабо окосмени и с прозрачни точковидни жлези. Цветовете са събрани в класчета, разположени в съцветие метлица в пазвите на керемидообразно покриващи се прицветници, които са обагрени най-често пурпурно. Те са светлопурпурни или лилаворозови с тръбеста, плитко 5-делна чашка, неясно двуусто венче и 4 тичинки. Плодът се състои от 4 тъмнокафяви орехчета. Медоносно растение.

Използваема част: Надземната част на растението (без вдървенелите основи на растението), брана през време на цъфтежа –м. юни-юли. Суши се на сянка или в сушилня при t до 35С. Изсушената билка има зелено обагрени стебла и листа и червеновиолетови цветове, причтна миризма и слабо горчив вкус.

Химически състав: До 0.15% етерично масло, дъбилни вещества, витамин С , мазнини, провитамин А, горчиви вещества и др.

Лечебно действие и приложение: Билката действа отхрачващо, болкоуспокоително, нервноуспокоително, противоспастично.Прилага се при стомашни и чревни заболявания, стомашна слабост, кашлица, задух, полова възбуда.
В българската народна медицина риганът се употребява още при газове в червата, бронхит, трахеит, магарешка кашлица, епилепсия, безсъние, тежко дишане, жълтеница и др. Външно се прилага за бани при обриви и лишеи и за дезинфекциращи лапи при рани, а също за лапи при болки в стомаха и червата.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл. вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При обриви и лишеи при малки деца: 100 г. от билката се варят в 3 л. вода 10 мин. Прецедената отвара се прибавя във водата, в която ще се къпе детето. Риганът се употребява у нас и като обикновен чай.
В нашата народна медицина се използва и майорана (Origanum majorana L.), наречен още вранилова трева. Употребява се същите болести и като кухненска подправка.

Статията е прегледана 8763 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook