Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Липа (Tilia argentea Desf. ,Tilia cordata Mill. ,Tilia platyphyllos Scop.)

Липа (Tilia argentea Desf. ,Tilia cordata Mill. ,Tilia platyphyllos Scop.)

Семейство Слезови (Malvaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 16 януари 2010 г.

Високи дървета с разклонена корона. В медицината се употребява цветът и на трите вида липа : дребнолистна (Tilia cordata), едролистна (Tilia platyphyllos) и сребролистна (Tilia argentea). Цветовете им се състоят от 5-делна чашка, 5-листно зеленожълто или бяло венче и многобройни тичинки. Събрани са в съцветие полусенник, като дръжката на полусенника се е срастнала с главната жилка на едър, езиковиден, кожест, гол или мъхест присъцветен лист с бледожълтеникав цвят и мрежеста нерватура. Плодът на всички видове липа е кълбесто орехче. Медоносни растения.

Разпространение. В предпланинския и долния планински пояс на цялата страна.

Използваема част. Цветовете на липата с или без прицветника, брани по време на цъфтежа – юни-юли. При брането цветовете не се мачкат, защото при сушенето потъмняват. Изсушената билка е със зеленикавожълти цветовве и жълтозелени присъцветници с приятна миризма и сладникав вкус. Запазва се на сенчесто и проветриво място.

Химичен състав. Етерично масло (главно от фарнезол), флавоновия глюкозид хесперидин, гликозида тидиацин, сапонини, дъбилни в-ва, провитамин А, витамин С, слуз и др.

Лечебно действие и приложение. Липата проявява силно потогонно и пикочогонно действие. Притежава също и противоспастични, тонизиращи и противомикробни свойства. Прилага се като отхрачващо средство при болести на дихателните пътища (бронхити, пневмонии, катари, ангини), при температурни състояния, ревматични болки и неврити. Употребява се и при заболявания на пикочните органи.
В българската народна медицина липата се прилага още при болки в стомаха и червата, шарка, кожни обриви, главоболие, епилепсия, виене на свят, хистерия, пресипнал глас, диария и др. Външно липовия цвят се препоръчва за бани при нервни болести, за гаргара при гърлени възпаления и зъбобол.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от цвета се вари в 200 мл вода 5мин. Отварата се пие като чай. За външно приложение – 100 г липов цвят се слага в 2 л вода да кипне, след което отварата се излива във ваната за баня.

Статията е прегледана 5882 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook