Асимина (Asimina triloba)

Асимина (Asimina triloba)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 януари 2010 г.

Родът Asimina е единственият представител на тропическото семейство Annonaceae, който расте в условията на умерения климат. Освен A.triloba включва още 7 сходни, но по-дребни вида. Разпространението обхваща източните райони на САЩ – от Ню Джърси и Небраска до Флорида и Тексас. Въпреки, че на практика е дървото с най-големи плодове в Северна Америка, и в родината си не е много известно. Среща се сравнително рядко. Обитава редки гори, като предпочита по-влажни места. Представлява малко дръвче, или висок храст 4,5-6 м. Образува коренови издънки. Големите срещуположни в една плоскост листа му придават донякъде тропичен изглед. Цъфти през пролетта преди разлистването с малко странно изглеждащи 2,5-5 см. виолетово-кафяви цветове. Плодовете са продълговати, до 15 см. дълги, зеленикави, в гроздове по 2 до 9. Узряват наесен, като е възможно дозряване в стайни условия. В природата рядко се намират, тъй като се изяждат своевременно от животни и птици. Плодът съдържа голямо количество едри семена. Вкусът се описва най-често като на презрял банан, или banana custard (бананов крем-карамел?). Повечето отзиви са добри, рядко се среща и негативно отношение (може би въпрос на вкус, може би на вариетет, в крайна сметка не всяка ябълка е „златна превъзходна” и не всеки обича мушмули).

Синоними: Paw Paw, Poor man's banana

Месторастене: Слънчево до полусенчесто. Препоръчително е в първите две години от засаждане на открито да се осигури известно засенчване, т.к. рискът от изгаряне е сравнително голям, особено в по-южен климат, какъвто все пак е нашият. След това най-добър растеж се наблюдава на пълно слънце.

Студоустойчивост: със сигурност издържа в 6-та зона (-23С), където е по-студената част на България. Има данни, че го отглеждат и в 5-та зона (-29С).

Почва: Богата, влажна, леко кисела до неутрална.

Поливане: Полива се умерено, не трябва да изсъхва напълно. Препоръчително е да се полее веднъж седмично обилно, отколкото по-често с по-малки количества.

Подрязване: Няма данни.

Вредители, болести: Устойчива.

Размножаване: Почти изключително със семена, след продължителна (90 дни) студена стратификация. Засети през март-април, поникват едва юли-август. Асимината развива дълъг централен корен, поради което семената да се засаждат поединично в дълбок съд. Парадоксално – растението пуска коренови издънки, които обаче загиват при опит за разсаждане. Вероятно кореновата им система е недоразвита и се поддържат от майчиното растение, в този смисъл е по-добре издънките да се унищожават. Резници – много трудно, почти невъзможно. Има отделни съобщения за вкоренени резници от стъбло на издънка и от дебел коренов резник.

Пресаждане: Рисково мероприятие. Корените лесно се повреждат. Развити екземпляри не подлежат на пресаждане.

Плододаване: Към петата година. Растението е еднодомно. Самоопрашването е възможно, но рядко и с лоши добиви. За плододаване са необходими две дръвчета.

Предупреждение: Семената съдържат токсичен алкалоид. Някои хора са алергични към допир с листата и кората на плода.

Личен опит: преди две години купих и посях пет семена. Въпреки уверението на доставчика, че са готови за засяване, ги подложих на едномесечна студена стратификация. От петте поникнаха четири семена към средата на юли. Единият поник беше недоразвит и след два месеца загина. Растежът е бавен, в края на годината семеначетата достигнаха 10 см. Презимуваха успешно в неотоплявано помещение. На следната година в „разсадника” се завъди белокрилка, която в крайна сметка унищожих с Би-58, но от препарата (вероятно) изсъхнаха горните листа. Избиха повторно от пъпка, но това забави растежа. На едното растенийце му бе прекършен върха, не можа да избие от пъпка и изсъхна. Останалите две живи понастоящем са високи 25 см и 20 см. Догодина ще бъдат засадени навън.

Статията е прегледана 21788 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook