Арония (Aronia melanocarpa)

Арония (Aronia melanocarpa)

Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 януари 2010 г.

Аронията е ново растение за нашата страна. Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък има доста голям интерес към нея. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг. Аронията представлява компактен храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра, с лъскави, не назъбени листа, които през есента стават оранжевочервени. В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър. Цветовете са събрани по 15-20 сравнително збити съцветия. Цъфтежът започва около средата на м. май и продължава 8-10 дни.
Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца (колкото плода на глог), които по форма наподобяват миниатюрни ябълки. По-едри са по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. След беритба тръпчивостта им намалява.

Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р-2 200-3000 мг%, С-60-70 мг%, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други. Препоръчва се за лечение на атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, при нарушение на нервната система и много други. Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.

Най - подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик. Издържа до минус 30 - 32 градуса. Добре се развива в предпланинските области с надморска височина 1000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече. Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъфтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта. Разстояние на засаждане.

За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас -http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: razsadnik_elit@abv.bg )

Оптималната схема на засаждане е от 2 до 2,5 метра в редовете и от 3 до 3,5 метра между редовете. След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см. През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки, равномерно разположени. Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се згъсти прекомерно храста. В добре оформен храст трябва да има 25 - 30 основни издънки, който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни. През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените, сгъстяващите храста, слабите и 6-годишните. Средният добив от декар е около 800 - 1000 кг.

ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА! Това я прави много ценен овощен вид, за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.

Статията е прегледана 11138 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 октомври 2013 в 22:17

Благодаря за ценната информация

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook