Дарлингтония (Cobra Lily)

Дарлингтония (Cobra Lily)

Семейство Сарацениеви (Sarraceniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 декември 2011 г.

Дарлингтония Калифорника е насекомоядно растение, по-известно като Кобра Лилия. То е единствен вид от рода Дарлингтония и е от сем. Sarraceniaceae. Растението е било открито през 1841г. на планината Шаста, която се намира в Северна Калифорния, щата Орегон. През 1853г. растението било описано от Джон Торей, който го кръстил Дарлингтония на името на филаделфийския ботанист Уилям Дарлингтон. Растението е ограничено в естественото си обитание на слаби на соли и хранителни елементи блата. Както при повечето хищни растения, Дарлингтонията се е адаптирала към доставянето на нужните хранителни вещества чрез образуването на хищни листа, за да компенсира липсата на хранителни вещества по местата, където расте.

Дарлингтонията е уникална сред трите вида американски насекомоядни растения - Сарацения и Дионея по два начина:
1. Тя не събира дъждовна вода в своите насекомоядни листа както Сараценията, а вместо това регулира нивото на водата чрез вътрешни механизми като растението освобождава и абсорбира вода с изпомпване чрез корените си.
2. За разлика от други насекомоядни растения, листата на Дарлингтонията не произвеждат разлагащи ензими. Вместо с ензим растението разтваря плячката си чрез симбиотична бактерия. В добавка към секрета, който произвеждат листата, този вид внимателно крие своя изход – отвор като се завива навътре и по този начин залъгва плячката да остане вътре. Украсата на горната част от листото е достатъчна примамка за насекомите. Растението достига височина от 25 – 30 см.

Вода. Използва се студена дъждовна или дестилирана вода.

Светлина. Предпочита директно слънце, но само ако е на влажно и топло място. Ако мястото е с ниска влажност Дарлингтонията се държи на полусянка.

Размножаване. Чрез семена. Процесът е много бавен и трудно се поддържа растението, което се получава. Най – добре е семената да се стратифицират чрез студена стратификация във жив сфагнум през късна зима или ранна пролет.

Съвет. Дарлингтонията може да бъде доста трудна за отглеждане в зависимост от областта, в която се отглежда. Предпочита от хладни до топли температури през деня и хладни и студени температури през ноща. Най – добре се чувства, когато корените са по-студени отколкото останалата част от растението.

Статията е прегледана 11792 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook