Как да култивираме кактуси на открито?

Как да култивираме кактуси на открито?

Публикувано от на

Последна промяна на 06 февруари 2010 г.

Когато стане дума за кактуси, хората неволно започват да мислят за слънце, горещина и пустиня. Всъщност има много видове, които спокойно зимуват при нашите сурови климатични условия. Ето защо интересът към целогодишно култивираните кактуси нараства с всяка изминала година. Паралелно с кактусите , зимоустойчивите сукуленти също търпят голямо търсене. Тези растения може би са ще стават още по популярни, тъй като при увеличаващата се цена на енергията за поддържане на постоянна температура, те могат да бъдат чудесна колекция при малко поддръжка. Това си е наистина примамливо през зимата да се отглеждат кактуси, устояващи на нашата зима, които продължават да растат и цъфтят.

Зимоустойчиви са кактусите, които издържат ,открити или защитени частично, на климатичните условия на нашите географски ширини. За да стане възможно съществуването на растенията при тези климатични условия са нужни преди всичко слънце, добър дренаж и топлина. Затова най-доброто място за кактусите е склон/тераса с южно изложение. Добра идея би било да са засадени в скален кът.

Светлината се осигурява с югоизточен, югозападен или най-добре южен склон. По този начин кактусовото поле почти през целият ден ще се огрява от слънце. За разлика от култивираните на закрито кактуси тук няма да може да се прави допълнително осветяване със специални лампи. Засаждането или отглеждането на дърво в близост трябва да се обмисли много внимателно за да не се получи засенчване в бъдеще.

Дренажът се осигурява от наклона на скалният кът и наличието на едър пясък, гранитен чакъл едри камъни и др. в почвеният субстрат. Тъй като алпинеумът няма да се разместван всяка година, то нека съотношението градинска пръст, добре угнила оборска тор, широколистна листовка, промит едър пясък, (гранитен чакъл), (пемза), речен чакъл да е2 :1:1:2:(0,5):(0,5):1 за да има достатъчно хранителни вещества години напред. В невисоките планини с особено големи валежи може да се направи прозрачен навес без стени за да може въздухът да минава свободно покрай растенията.

Топлината се осигурява също от слънчевото изложение тъй като "гърбът" им се пази от студеният северен вятър. В списъкът на студоустойчивите кактуси са разделени на три групи като всяка група издържа до определено температурно понижение. Като се знае, че някои видове опунция са разпространени естествено до 60° с. ш. сред суровата пустош на Канада или по точно до Пийс ривър, където температурите падат до -35 - -45°С , то на височина около 400 метра могат да се организират чудесни колекции от зимоустойчиви кактуси и сукуленти благодарение на температурната инверсия. При температурна инверсия се образува т.нар. "езеро на мраза" в най-ниските райони, като по-топлият въздух се издига във височина. Студеният въздух като по-тежък се стича към най-ниските части. Въпреки това обаче е възможно измръзването на студоустойчиви кактуси от едни вид при различни температури. Това се получава заради различните условия на гледане. Ако една Opuntia fragilis издържи на –30°С при едни условия, то при други може да измръзне при –20°С.

Засаждане. След набавяне на студоустойчиви кактуси и сукуленти те трябва да се засадят. След като сме разбъркали субстрата и сме построили скалният кът, е време за засаждане. Растенията внимателно се изваждат от субстрата и се почистват от него. След това в избраното от вас място се изкопава дупка малко по голяма от размера на кореновата система. Растението се поставя и корените му се посипват със субстрат и се утъпква. НЕ СЕ ПОЛИВА!!! Полива се след една седмица. Най-подходящото време за засаждане е средата на пролетта при облачно време. Ако не, то растенията да се покриват първите дни.

Статията е прегледана 10213 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 КАМЕНА ГЕОРГИЕВА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 октомври 2012 в 15:41

Имам прекрасни кактуси на около 1,5 кв.м.,не измръзват през зимата и цъфтят с много цветове.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook