Да направим алпинеум в стъпки

Да направим алпинеум в стъпки

Публикувано от на

Последна промяна на 13 февруари 2010 г.

Често в бетонирания град си мислите за свежестта и простора на планината. Един от начините да я усетите вкъщи е да си направите алпинеум или скален кът. Ето какви основни стъпки трябва се да следват.

• Определяте какво ще си създадете – алпинеум или скален кът.
   - Алпинеум – това е кът с алпийски цветя и то от дадена област, в него няма хибриди и напрактика е неприложим в частни градини.
   - Скален кът – най-често срещаният вариант е скалният кът. В него могат да се настанят и хибриди, и равнинни цветя, а и всичко каквото ни дойде наум.

• Желателно, а дори и наложително е то да бъде слънчево, също както е в планината. Мястото трябва да се обмисли сериозно, за да може да се види пълната му красота. Засаждането на дървета наблизо трябва да се обмисли сериозно.

• След като вече сте разбрали с какво сте се хванали ви трябва основния материал – камъни. Камъни могат да се вземат от някоя кариера, срутище, река, планина и др. като може да се съчетае и с някой излет, за да се види природната подредба на скалите. За по-мързеливите се продават камъни (варовик) с ориентировъчна цена 0,2 лв/кг. Колкото повече камъни се вземат, толкова по-добре. Най-малкият размер трябва да е като голям юмрук, а за най-големият няма ограничение, стига отношението размер скален кът – размер камък да не е едно към едно.

• Второто нещо което не е за подценяване е пръстта. С учудване ще видите колко много от нея изчезва измежду камъните, затова се подсигурете с достатъчно голямо количество. Желателно е да не бъде особено глинеста (тежка).

• В главата ви трябва вече да имате някаква представа какво ще представлява вашата малка планина, но бъдете сигурни, че накрая няма да има нищо общо. Тук има два варианта:
   - Алпинеумът да бъде етажиран, като торта.
   - Да бъде с по-естествена разчупена форма с наклони, чупки, стърчащи камъни-зъбери и др. Единственият недостатък е, че при незапълване с растения, почвата се свлича постоянно.

• Сега ще разледаме двата случая:
   - При етажираният вариант, по-едрата група камъни се разполага в някаква затворена фигура, желателно неправилна, защото все пак това е имитация на природата. След като камъните са по места, започва да се насипва пръст до изравняване на цялата тераса. След лекото и притъпкване и повторно посипване, се строи следващ етаж по същата процедура. Реденето нагоре не е задължително да е по формата на основата, дори може да се раздвои и ... игра на фантазията. Реденето на камъни се свършва дотам, докъдето стигнат камъните или докъде ще стане невъзможно да се садят растения в най-горната точка;
   - Този вариант е естетичски по-издържан и по-наподобяващ истински планински релеф. При него са нужни по-едри камъни. В зависимост от големината и височината която искаме да постигнем, се насипва пръстта до образуването на хълм. Утъпква се и се копаят дупки в които се поставят камъните на 1/3 до 2/3 над земята. Ако камъните са достатъчно големи, първо се поставят те, а после отгоре им се насипва пръстта.
И в двата случая !!!НЕ!!! е желателно да се използват всякакви слепващи вещества (цимент, вар и др.)

• Ред е да се полее, за да поулегне пръстта. Желателно е да се направи два пъти обилно, за да се види къде са проблемните места с течове на пръст и къде са останали въздушни джобове.

• След като пръстта е поизпръхнала е време да се помисли за растенията. Тъй като в 99% от случаите се прави скален кът, можете да сложите всичко, което ви хареса и естествено подхожда на малката ви планина. Ето !!!МАЛКА!!! част от това, което можете да засадите:

• След като сте се сдобили с растения е време да ги попрочетете информация за тях като пуснете търсачката на форума или ако няма, да пуснете нова тема. Като сте разбрали що годе какви условия искат растенията е време да пристъпите към садене. Вадите растенията разчупвате туфичката, изкопавате дупчица, ползвате, притискате и така докато не остане пълна саксийка. Внимателно премислете разстоянието на което садите растенията, защото някои има склонноста да превземат останалите. Полейте обилно. При засъхване на горният слой провере на дълбочина един пръст дали се усеща влага и полейте отново, докато забележите видим растеж.

• Тази стъпка не е задължителна, но създава неповторим ефект. След като растенията са се хванали по целият скален кът се разпръсква чакъл или натрошена скала с фракция 1-4 мм с дебелина 2-3 пръста.

• За около месец всички растения ще са се хванали и за година ще разкрият пълната си красота. С всяка изминала година цъфтежа ще става все по-богат и по-пищен. Камъните ще останат полускрити и целият алпинеум ще бъде обхванат с цветове.

Статията е прегледана 74302 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Milena (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2011 в 12:36

Здравейте!Много ми се иска да си направя скален кът,но проблема е,че при нас няма цветарски магазини.Мойе ли да засая семена вместо разсад?Ще чакам с нетарпение отговора ви!

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 март 2011 в 12:42

Е защо да не може? Каквото може да се отгледа като разсад, може и от семена. Е, необходимо е малко повече търпение. Прочете и темите във форумите. Късмет!

#3 ади (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 април 2011 в 17:28

ТРУДНО СЕ СТИГА ДО ОРАНЖЕРИЙТЕ ПЕША НА ВХОДА ИМА ГЛУТНИЦА КУЧЕТА ПРИБЕРЕТЕ ГИ И ЩЕ ВИ ПОСЕТЯТ ПОВЕЧЕ ЛЮБИТЕЛИ И ЦЕНИТЕЛИ НА ТРУДА ВИ

#4 kikiricaaa (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2014 в 12:14

Здравейте, набавила съм материалите за направата на скален кът, както и озеленяването към него. Двора ми е изцяло равен и само в горния десен ъгъл има малък релеф подобен на тераска. Според мен там мястото е много подходящо, защото там имам и езерце. Притеснява ме обаче факта , че съседката е насадила до оградата 5-6 бора, които са доста високи и въпреки, че са изрязани на високо, на мястото падат игли и шишарки от тях. Иначе е много слънчево и чак следобяд става сянка. Млоя за съвет, благодаря предварително.

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 18 март 2014 в 15:17

Най-добре е да попитате в темата за Алпинеуми във форумите.

#6 ели (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 май 2015 в 11:59

ЗДРАВЕЙТЕ! Исками се да си направя Алпинеум ,но не знам от къде да почна имам един огромен камък и в момента съм сложила моите сакъзчета ,декоративна тревичка мини карамфилчета имушкато ,но ми се ще нещо да си разнобразя двора

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook