Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Фрезия (Freesia)

Фрезия (Freesia)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 октомври 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Уханието им, едновременно нежно и силно, ги прави бързо много популярни, макар че едва в края на ХІХ в. (1880 г.) са пренесени от Южна Африка в Европа.
Тези прекрасни пролетни цветя носят името на немския ботаник Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795-1876). За разлика от повечето други цветя, най-силно ухаят не белите фрезии, а розовите и червените. Познати са два вида фрезии, които се срещат главно в Южна Африка. От 14 вида фрезии, 12 вида се срещат в Южна Африка (Провинция Кийп) и 2 вида са от тропическите райони на Африканския континент. От кръстосването на F. refracta (описана през 1816 г.) с F. armstrongii е създаден културният вид F. hybrida, с доста по-едри цветове - до 6 см, в съцветия по 10-12 и височина 60-80 см. Цъфтежа е февруари - март.Светлина: Фрезията е много капризна към светлината. Отглежда се в полусветли, добре проветриви помещения. В домашни условия, засадена в сандъче най-добре би се чувствала на остъклена тераса в по-вътрешната и част, далеч от преките слънчеви лъчи.Поливане: Есенните луковици се поливат много пестеливо. Преди поливане задължително трябва да се уверим, че почвата е почти суха. При пролетното засаждане, когато времето е много по-топло, поливането също трябва да е пестеливо, но опасността от преполиване е значително по-малка.Температура: При есенното засаждане особено важно е да са на хладно и проветриво място, но в никакъв случай температурата не бива да пада под 5-10ºС . При пролетно засаждане, оптималната за фрезиите температура е 12-16º, която с появата на пъпките е добре да се повиши на 18º.Почва: Както за повечето луковични цветя, така и за фрезията най-подходяща е леката, пропусклива и богата на хумус почва. Добра идея е към почвата да се добави малко торф и пясък. Фрезията не понася солена и кисела почва.Размножаване: Фрезията се размножава чрез семена или луковици. Добре е да се знае, че при размножаване от семена времето до цъфтежа е около 1 година. Луковиците могат да се засадят есента или пролетта, като поникват за 20-25 дни в зависимост от температурата.Видове:

Freesia alba
Freesia andersoniae
Freesia caryophyllacea
Freesia corymbosa
Freesia fergusoniae
Freesia fucata
Freesia grandiflora
Freesia laxa (syn. Anomatheca laxa, Lapeirousia laxa)
Freesia leichtlinii
Freesia occidentalis
Freesia refracta
Freesia sparrmannii
Freesia speciosa
Freesia verrucosa
Freesia viridis (syn. Anomatheca viridis)Вредители: Трипс

Статията е прегледана 28512 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 октомври 2011 в 11:14

Искам да попитам дали вече е време да се садят фрезиите? Четох, че трябва да стане хладно, но колко хладно все пак? Моля за съвет! Да не стане много късно и да не цъфнат.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 ноември 2011 в 08:24

Сега е идеалното време за садене на фрезия. Това обаче не става навън, защото на тях им трябва ниска температура, но не по-ниска от 7-10 градуса. Остъклената тераса е идеалното място за тях.

#3 Dobrina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2012 в 17:53

Може ли да се засадят февруари или март в градината? Дали ще поникнат?

#4 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 04 март 2013 в 14:24

Обяснете,след като се засеят фрезиите от семенца и покълнат, след това какво се прави?

#5 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 март 2014 в 10:54

Фрезиите ми започнаха да цъфтят.Не мога да им се нарадвам.
Миналата година прочетох коментар и тази реших да пробвам.Закачих сандъчетата нависоко за да падат цветовете надолу, и резултата беше положителен.

#6 Sirena (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 юни 2014 в 11:39

Вчера цъфна и последната фрезия в лилав цвят. Не разбрах какво да правя луковиците, да ги оставя ли в съндъчетата и ноември, декември да почна поливане?

#7 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 юни 2014 в 10:44

Sirena аз моите след като прецъфтян спирам да ги поливам и ги оставям в сандъчетата като овивам стръкове в тях. Смятам,че те продължават да хранят луковиците.Прибирам ги на скришно и сенчесто място, дори ги слагам едно върху друго, но оставям малко разстояние между тях за въздух в противен случай може да загният.Края на лятото ги изваждам, почиствам, някога ги пресаждам, друг път не и така вече много години. Това е от мен.Успех!

#8 Sirena (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 юни 2014 в 20:57

Благодаря!

#9 лютиче (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 октомври 2014 в 13:43

Фрезията е чувствителна към светлината, доколкото я изисква в големи количества. Отглежда си се направо в светли (а не в полу-светли) помещения. Тя е от бреговете на северна Африка и у нас може да цъфти лятото на южен балкон, огрявана часове наред. Не забравяйте да прибавите 1част пясък към три части почва, за да поливате без страх от загниване.

#10 Николина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 февруари 2018 в 12:41

Подариха ми саксия с 5 фрезии различни цветове. Израстнаха едни дълги листа по половин метър, а цвят няма. Моля Ви, пишете ми защо стана така, какво бъркам. Саксията е на източен прозорец, но сега няма слънце, подариха ми ги през ноември. Няма изгледи да пуснат цвят, а миналата година са цъфтяли. Поливам ги веднъж седмично.

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 февруари 2018 в 13:39

Здравейте,
Всичко, което описвате е съвсем нормално. В края на февруари от тези листаци ще се появят цветоносите. В следата на листата ще забележите удебеляване и от това ще излязат цветоноси. Поливате умерено и по възможност да са на хладно - 10 - 15 градуса. Още малко търпение трябва. Късмет!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook