Студоустойчиви палми от семена

Студоустойчиви палми от семена

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

1. Rhapidophyllum histrix - needle palm
Сравнително непопулярна палма от САЩ, което се дължи на: слабо предлагане в разсадниците, слабо предлагане на семена, мъчително и слабо като процент покълване, опасно бодлива, храстовидна е - не прави високо стъбло.
Естествен ареал на разпространение: югоизточните части на САЩ. Има данни за успешно отглеждане в Ню-Йорк, Бостън и Чикаго, а в Чикаго си е много студено . Води се за най-студоустойчивата палма в света: на книга до -26-31-33С. Но редица източници посочват, че това се отнася само са по-големите стабилизирани растения, в млада възраст Sabal е по-студоустойчива. Вирее и на пълно слънце, но предпочита полусянка - в естествения хабитат расте като подлес в горите. Умерено поливане. С възрастта оформя нещо като дънер, гъсто осеян с дълги остри шипове - оттук името иглена палма. Смята се, че те защитават стъблото от измръзване.

Студоустойчиви палми от семена Отглеждане от семена: възможно от най-трудните при палмите. Шансът за поникване на свежи семена през първите 3 месеца е 9-12%, в повечето случаи покълването става на втората година. Естествено, всичко това след 2-3 месечна студена стратификация. Натъкнах се на 2-3 публикации за пълна скарификация с твърдение, че това вдига кълняемостта до 90-92% в срок до месец. Пълна скарификация означава изцяло премахване на външната обвивка. Тя не е много твърда и лесно се обелва, при което рискът от нараняване на зародиша не е голям. Следва 24 часа накисване във вода и засяване. От моите 5 семена обелих две и ги засадих - чакам вече трета седмица.

2. Sabal minor - dwarf palmetto

Студоустойчиви палми от семена Друга низкорасла палма от югоизтока на САЩ - тази на снимката е доста голямо растение. Прилича на номер 1, но има по-синкав оттенък и няма шипове. Има и форма v.louisianna, която оформя хубаво стебло. Предположително тя е и по-студоустойчивата. В данните за студоустойчивост има голям разнобой: от -12С до -26С. Вирее на пълно слънце, или на полусянка. Изисква повишена влажност. Пускала до 5-6 листа за сезон, но в зависимост от броя дни с температура над 28С /коментарът на един англичанин: еми аз имам 0 такива дни в годината, значи 0 листа/.
Отглеждане от семена: сравнително безпроблемно, свежите семена покълват без предварителна подготовка до 3 месеца - 92-95%.

3. Nannorhops ritchiana - masari palm

Студоустойчиви палми от семена И тази е подобна на горните две, но по-едра, листата са доста по-големи. Истинската Мазари от Афганистан е със ясен синкав цвят на листата и е доста красива. В Иран и на Арабския полуостров се среща разновидност със зелени листа. Тази палма е доста непопулярна, очевидно защото е афганистанска , а и там се среща рядко, пък и талибаните се излагат с доставките . Издържа на екстремални условия: палещо слънце и суша, и люта зима. През по-голямата част от зимата в естественото си находище е под снега. На книга издържа до -27С. Има обаче и данни за масова гибел при -9С - възможно това да е иранската разновидност. Четох и едно оплакване на американец, че опитал с 50 такива палми в Южна Вирджиния, сменял всякакви режими на отглеждане и всичките загивали. Може и в него да е причината .
Отглеждане от семена: трудно, покълват бавно и спорадично, от 3-4 месеца до над година. Препоръчва се тримесечна студена стратификация, след което семената се завиват във влажна тъкан, или вата, проверяват се периодично и се засяват според покълването.

П.С. Всичките три вида развиват дълъг централен корен, тъй че съдовете, в които са засадени не трябва да бъдат плитки. И трите вида са порядъчно бавнорастящи.

Статията е прегледана 15769 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Мария Николаева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юни 2012 в 16:10

Не само искам да напиша коментар във връзка с това толкова красиво цвете ,но и да кажа ,че за нашите условия не е особено рентабилна.По принцип е много красива като палма,но не всеки може да я отгледа и да се грижи за нея.Аз лично съм се мъчила да я завъдя няколко пъти ,но все не ми се получава.Ако може някой да ми пише на мейла и да ми каже как наистина да я завъдя.Много бих се радвала и предварително благодаря за информацията.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook