Галерия
Стаен жасмин (Jasminum Polyanthum)

Стаен жасмин (Jasminum Polyanthum)

Семейство Маслинови (Oleaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 май 2010 г.

Jasminum polyanthum или стаен жасмин е един от многото разновидности жасмин, подходящ за стайно отглеждане в нашите условия. Произхожда от Западен Китай. В страните, където климата позволява, може да се отглежда и в градината. Расте изключително бързо и има много силно ароматни цветове. Цъфти в края на зимата и началото на пролетта. В саксия достига до 1м, като задължително трябва да осигурите подпори на растението, за да добие компактна форма. Пъпките на стайният жасмин са розови, а след това белите цветове достигат големина до 2 см., като аромата им е едновременно силен и ненатрапчив.

Място: Стайният жасмин би се чувствал идеално на източен прозорец, където предобедното слънце ще му се отрази много добре. Оптималната температура за отглеждане е 10-20°С.

Грижи: Растението иска много вода през периода от април до септември. В горещите летни дни е необходима дори и поливане по два пъти на ден. Стайният жасмин обича въздушната влага и пулверизиране също би му се отразило много благотворно. През периода на цъфтеж се тори веднъж седмично с богат на калии тор (бял кристалон) за обилен цъфтеж. След цъфтежа наблегнете на богатите на фосфор торове (зелен кристалон) за образуване на листна маса.
През зимният период поливането е пестеливо – полива се когато почвата му засъхне. През периода на застудяване не се пулверизира.

Размножаване: Размножаването става чрез семена и резници. Впечатлението на много хора е, че от семки стайният жасмин се отглежда по-лесно и зацъфтява по-скоро. Вкореняването на резници отнема около 2 месеца. За да се хване по-лесно и да се радвате на цъфтеж след това е добре резника да има и разклонения.
Пресажда се след преминаване на цъфтежа.

Съвет на градинаря: За да образува пъпки и да ви радва с обилен цъфтеж, стайният жасмин има нужда от период на застудяване. Липсата на период на застудяване е основната причина любителите на това прекрасно ароматно растение да не успяват да предизвикат повторен цъфтеж.

Статията е прегледана 57029 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 dimitrina02 (Регистриран потребител)

Публикуван на 06 юни 2011 в 23:50

Много е красиво, ухае много и расте бързо.

#2 ginger (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 юни 2013 в 01:33

Да наистина ухае много добре повече от колкото е красив

#3 mimi_mimson2@abv.bg (Регистриран потребител)

Публикуван на 05 февруари 2014 в 15:01

Моят сега е напъпил.5 февруари 2014.

#4 Емилия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2014 в 10:15

Как се застудява жасмина?

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 24 април 2014 в 10:16

Какво означава "да се застудява"?

#6 Емилия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2014 в 10:18

Съвет на градинаря: За да образува пъпки и да ви радва с обилен цъфтеж, стайният жасмин има нужда от период на застудяване. Липсата на период на застудяване е основната причина любителите на това прекрасно ароматно растение да не успяват да предизвикат повторен цъфтеж.

#7 Емилия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2014 в 10:21

Пише период на застудяване - какво значи?

#8 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 24 април 2014 в 10:33

Период на застудяване означава зимните месеци, когато температурите са по-ниски. Нищо особено не се прави през това време, освен че трябва да се внимава с поливането и да не се пулверизира. Аз го държа на остъклена тераса целогодишно и така температурите падат плавно.

#9 Емилия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2014 в 11:05

Благодаря!

#10 Диана Тачева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2014 в 10:39

Интересува ме дали се подрязва жасмина.Моят е на остъклен балкон и още малко ще стигне до горния балкон.Благодаря.

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 юли 2014 в 17:17

Принципно да, при това се прави пролетта след като е прецъфтял. Миналата година моят не го рязах и пак си цъфна. Тази година пак пропуснах и вече се вие по тавана на остъклената тераса. Не смятам да го пипам сега, и на Вас не препоръчвам.

#12 Диана Тачева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2014 в 19:52

Моят е голям,но цъфна цамо едно клонче и то едва миналата седмица.Много му се радвах но за кратко. Може би трябва да го подсиля с нещо,но не знам с какво.Много ще съм благодарна,ако ме посъветвате какви препарати се използват.

#13 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 юли 2014 в 06:37

Сега не му е времето за цъфтеж. Както е написано в статията, за да цъфне стайния жасмин има нужда от студен период. Моят цъфти през януари - февруари, като през зимата го държа на остъклена тераса. Сега го поливам като за световно и торя с тор с високо съдържание на азот (зелен кристалон или торове за зелени растения).

#14 Диана Тачева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 юли 2014 в 10:42

Имам гардения,която в момента цъфти.Образувал се е мъх на повърхността на почвата.На какво се дължи това и трябва ли да го махна,а също ме интересува с какъв препарат да се подхранва и в кой период?

#15 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 20 юли 2014 в 15:44

Мъхът не пречи, даже напротив - поддържа влажността на повърхностния слой. Тори се с тор за цъфтящи растения. Всичко за отглеждането на гардения можете да прочетете в статията за гардения - http://flowersnet.info/a274/gardeniia.

PS Това са коментарите към статията за стайния жасмин.

#16 Цвети (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 октомври 2014 в 22:13

Благодаря за съветите и за цялата статия за стаиния жасмин!Много ми бяхте полезни и пак БЛАГОДАРЯ от <3 :)
Бъдете живи,здрави и много щастливи!

#17 ани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 юни 2015 в 22:49

Подариха ми жасмин сега (юни е) и е цъфнал. Чудя се дали да го пресаждам или да чакам до есента????

#18 Благовеста (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 февруари 2016 в 18:53

Имам 2 жасминчета ,едното обаче май има някакви въшки или нещо друго защото листата му са лепкави и падат.Бихте ли ме посъветвали как да се отърва от тези проблеми!
Второто растение пък има много листенца,които са набръчкани ,някои имат петънца.Иначе сега скоро ще нацъфти защото виждам ,че е образувало доста пъпчици.Въпроса ми за второто растение е дали има проблем заради набръчканите листенца или е нормално?И ако има проблем как да го оправя?

#19 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 февруари 2016 в 22:15

Здравейте,
Поне при мен стайният жасмин е любима жертва на акарите. Огледайте в основата на листата за едни фини паяжинки. Трябва да го напръскате с инсектицид, ако са акари - акарицид. Напр. Моспилан или Ниросан. Това са отрови все пак и не са удачни за закрито помещение. Можете да опитате и масло от нийм - продава се в дрогериите. Има добри отзиви за него и е напълно безвредно за хората. Разрежда се 3-7 мл./1 л. вода.
Късмет!

#20 Лили (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 август 2016 в 11:19

Жасмина ми има жълти листа. Каква е причината? Мислех, че го одглеждам правилно защото има цвят-един

#21 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 август 2016 в 11:29

Причините могат да са много. Стайните жасмини често се нападат от акари. Проверете за фини паяжинки в основата и от долната страна на листата.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook