Трахикарпус (Trachycarpus fortunei)

Трахикарпус (Trachycarpus fortunei)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Трахикарпусът е най-устойчивата от всички палми, които се отглеждат в саксии или други големи съдове. Произхожда от Бирма, Централен и Източен Китай и Япония. За кратко време понася застудявания до -16°С. По тази причина Трахикарпусите са популярен и често срещан в Европа вид. Част от пейзажа е на Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия, по южното Атлантическо крайбрежие и на Лазурния бряг. Старите екземпляри цъфтят през лятото и дори дават плодове. Расте изключително бавно – на година само с няколко сантиметра. Засадена в голям съд достига височина до 2-3 метра. Стъблото е почти кръгло, влакнесто, а листата са блестящозелени перести върху 40-90 см. дръжки.
Тази палма е популярна и с името Китайска конопена палма.

Място: Старите растения се отглеждат на слънчево място, а младите растение – на полусенчесто. В нашите климатични условия Трахикарпуса може да се засади навън едва след третата година през пролетта. След засаждането отвън, презимува задължително със зимна защита. Единствено собствениците на Трахикарпуси по Черноморието и Петричко могат да си позволят презимуване без зимна защита. Въпреки това, дори и в тези по-топли райони на България последните зими са изключително студени и зимната защита е препоръчителна.

Грижи: Субстрата за Трахикарпус се състои от глинеста градинска почва и пясък. Поливането през периода на израстване е умерено, като през това време се тори всяка седмица с намалена доза тор с балансирано съдържание на Азот:Фосфор:Калии – 15:15:15 (Зелен кристалон). През късното лято и есента можете да торите с калиев тор – калият подобрява студеноустойчивостта. През зимният период поливането е пестеливо за да се избегне загниване на сърцевината.
Трахикарпуса презимува при температура 0-5°С. Помещението, в което ще презимува в никакъв случай не бива да е по-топло от 10°С. В противен случай растението ще се изнежи и трудно ще преживее зимите при пренасянето му в градината. Прибира се късно есента, като преди това се отстраняват кафявите листа. В немразовитите зимни дни може да се проветрява. През пролетта се пресажда, но само ако съда е отеснял и туфата напира да излезе от него. Привиква се към слънчевата светлина постепенно, като първоначално се изнася на полусенчесто място. В противен случай рискувате да изгорите листата.

Размножаване: Трахикарпуса се размножава целогодишно чрез семена.

Статията е прегледана 16048 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook